Foto: Facebook/Viorica Timbalari

Peste 200 de oameni au stat aseară blocați pe aeroportul din Paris. Zborul cu care urmau să revină la Chișinău nu a mai avut loc. Își doreau să se întoarcă acasă. Din mai multe mesaje video plasate pe rețelele de socializare, aceștia se plângeau că au rămas fără locuri de muncă și fără locuințe. Că în perioada acestei crize nu-și mai pot permite să stea într-o țară extrem de scumpă, lovită crunt de pandemia de coronavirus.

În ultimele 7-10 zile, unele dintre cele mai citite știri de pe Cotidianul.md au fost și sunt cele legate de cursele aeriene cu care moldovenii rămași în Europa se pot întoarce acasă. Zeci de mesaje am primit în această perioadă de la cetățeni care mă întrebau cum ar putea reveni în Moldova. Atunci când le spuneam să ia legătura cu ambasadele din țările din care provin, practic de fiecare dată primeam aceeași replică: nimeni nu ne răspunde la telefoane și emailuri.

Iar de pe seama acestei disperări au încercat, și de această dată, să profite tot felul de actori politici, atât din opoziție cât și de la putere. Unii s-au apucat să organizeze de capul lor zboruri, alții și-au amintit cât de dragă le e diaspora după ce au guvernat 10 ani și sunt principalii responsabili că i-au făcut să-și ia lumea-n cap în căutarea unei vieți cât de cât mai decente, iar ultimii, cei aflați la putere, depășiți total de situație, pur și simplu nu știu cum să acționeze.

În urma acestei debandade suferă mii zeci de mii de oameni, care astăzi chiar nu pot să supraviețuiască în țările unde se află. Mulți dintre ei au ajuns acolo în baza pașapoartelor moldovenești, deci nu lucrează legal, iar statele în care sunt blocați, lovite și ele de criză, nu au cum să le asigure în prezent securitatea necesară. Iar Moldova, statul a cărui cetățeni sunt, are anumite obligații față de ei, chiar și pe timp de stare de urgență.

Absolut condamnabilă este și dezbinarea între diaspora și cei de acasă, care a fost promovată în aceste trei săptămâni de criză provocată de pandemie la Chișinău. Și care a pornit de la cei care ocupă primele funcții în stat. Întâi Chicu a avut grijă să o stigmatizeze pe sărmana femeie care a fost cazul nr.1 de coronavirus la Chișinău, apoi Dodon, în mod absolut abominabil, în câteva rânduri i-a acuzat pe cei plecați că „și-au amintit abia acum de casă” după ce anterior „spuneau că nu vor să mai audă de Moldova”.

Majoritatea acelor oameni nu au plecat de viață bună. S-au dus pentru că tot politicieni ca Dodon și Chicu le-au făcut viața imposibilă aici. Și poate fi de înțeles că unii dintre ei, văzând ce se întâmplă acasă, la supărare, pot spune și că nu vor să mai audă de Moldova. De o țară care nu le-a oferit perspectiva unei vieți decente. Dar pe care au ținut-o totuși în viață cu remitențe în valoare de zeci de miliarde de dolari de-a lungul anilor. Iar acum, când au mare nevoie de această țară, cei care o conduc, care i-au determinat să-și ia lumea în cap, le întorc din nou spatele.

Și ar trebui Dodon și Chicu să stea liniștiți. Că nu dau buzna toți cei aproape un milion de moldoveni plecați. Cei care au reușit să se stabilizeze acolo înțeleg că nu e cazul să se pună în pericol pornindu-se pe drumuri acum. Revin, în majoritatea absolută, oameni disperați, care au ajuns sau riscă să ajungă pe drumuri în țările în care se află.

Iar aceste mesaje de ură s-au răspândit foarte rapid și pe rețelele de socializare, acolo unde moldovenii din diaspora au fost transformați în „purtători de coronavirus” de către moldovenii rămași acasă. Discuțiile au degenerat într-atât, încât acei oameni erau făcuți vinovați de prețurile mari de acasă, pentru că, vezi Doamne, ar fi introdus prea mulți bani în Moldova și altfel ar fi stimulat excesiv consumul.

Astfel de discuții au apărut în special după ce același Chicu i-a acuzat că nu vor să-și cumpere polițe de asigurare medicală, pentru a beneficia de asistență în cazul în care se dovedesc a fi infectați cu COVID-19. În consecință, toți cei care au norocul să prindă unul dintre puținele avioane care mai aterizează la Chișinău, sunt obligați să achite aceste asigurări medicale.

În următoarele 6 zile, doar 5 curse au fost autorizate să aterizeze la Chișinău. Adică maximum o mie de oameni. Două din Paris și câte una din Londra, Praga și Verona. Asta chiar dacă nu mai departe de 24 de ore în urmă Igor Dodon promitea că în fiecare zi se vor efectua câte 3-4 curse zilnic.

Și asta în timp ce, spre exemplu, Ucraina și România efectuează zeci de curse zilnic în această perioadă, pentru a-și repatria cetățenii. Organizat, cu toate măsurile de securitate pentru a nu răspândi pandemia. De ce acolo se poate, iar aici nu?

Avem 7 mii de oameni care deja au anunțat oficial că vor să se întoarcă acasă. Probabil sunt alte zeci de mii care așteaptă. Lăsați-i pe acești oameni să vină la casele lor. Acum, când au mare nevoie. Nu-i faceți să-și blesteme pământul pe care s-au născut, după ce tot voi i-ați gonit de aici.

Le-ați trădat așteptările o dată, când practic i-ați obligat să plece. Nu îi trădați din nou.

Alex Cozer

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Foarte trist si dureros! Iar unire in tara va fi atunci cind cei de la conducere nu vor dezbina societatea invinuindui pe cei din diaspora.
  >Au mai aparut diferite zvonuri aberatii de tip comunist socialiste precum cetateni revenit idin europa au violat o domnisoara in raionul Ungheni. La ce degradare au ajuns unii sa ii faca sa fie despretuiti cei din diaspora, acest lucru spune cu adevarat care este fata acestor oameni !!!!
  Sper ca Dodon si cu cei care se fac vinoveti vor raspunde si mai sper ca e ultimul lui mandat din viata lui ca politician!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here