Premierul, către mediul de afaceri: Reorientați-vă. La situația de până la 1 martie 2020 nu mai revenim niciodată

Autor: , in Economic / 1 aprilie, 2020, 10:17

Potrivit lui Ion Chicu, actuala perioadă de suspendare a activităților economice din Republica Moldova va schimba mult conceptul de a face business, acesta urmând să pună mai mult accentul pe tehnologiile informaționale, pe lucrul de la distanță și pe livrările online.

„Bineînțeles că mulți proprietați de întreprinderi, oameni de afaceri, au înțeles deja că viața mai departe nu va fi cum a fost. Este necesar de reorientat business-ul, de trecut la folosirea tehnologiilor informaționale, lucrul la distanță, livrări online etc”, a declarat prim-ministrul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Mulți – și eu sunt bucuros – mulți reprezentanți ai business-ului au înțeles acest lucru, deja își reorientează activitățile, pentru că aceasta va fi noua realitate. Noi la situația de până-n 1 martie 2020 nu mai revenim niciodată. Se vor schimba abordările, se vor schimba modelele de business, orânduirea, dacă doriți, și ordinea se va schimba. Sunt bucuros că mulți cetățeni, mulți reprezentanți ai business-ului înțeleg acest lucru și își reorientează business-ul. Sunt sigur că prin această abordare se va reuși de trecut mai repede peste această perioadă dificilă”, a spus șeful Guvernului.

Amintim că toate unitățile comerciale au fost închise în Republica Moldova, cu excepția magazinelor alimentare și a celor care vând produse sanitare, a farmaciilor și a benzinăriilor. Ultimele însă nu au dreptul de a vinde produse de patiserie.

Luni dimineața, șeful statului a anunțat o serie de măsuri economice pentru această perioadă de criză determinată de răspândirea infecției COVID-19.

Astfel, persoanele aflate în șomaj tehnic din cauza stării de urgență cauzate de COVID-19 vor primi 70-80% din valoarea salariului pe care-l aveau. Totodată, întreprinderile care și-au sistat activitatea în această perioadă vor beneficia de o scutire de 100% pentru impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării obligatorii medicale. Mai multe detalii – aici.

La scut timp, reprezentanți ai opoziției au criticat măsurile anunțate de Dodon. Potrivit vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, această formă de susținere este „cea mai nereușită, ineficientă și ireală”.

„În aceste condiţii reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate SĂ ACHITE aceste salarii. O simplă întrebare logică: DE UNDE BANII?”, se întreabă acesta.

Citește și: (VIDEO) „E o utopie”. Un agent economic susține că măsurile economice anunțate de autorități nu-i ajută la nimic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X