captură privesc.eu

Proiectul de lege prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului prevede foarte puține măsuri în contextul crizei epidemiologice, 90% din acesta conținând prevederi pentru promovarea unor scheme. Afirmația îi aparține liderului grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu. Deși califică acțiuniel guvernării ca o „batjocură la adresa cetățenilor și a mediului de afaceri”, Candu spune că grupul Pro Moldova nu va încerca să demită Guvernul în toiul crizei epidemiologice cauzate de COVID-19.

„Acest proiect de lege prevede doar o singură măsură anti-criză, legată de faptul că după ce se plătesc salariile, statul restituie costurile acestor salarii, și un pic de asistență socială: majorarea indemnizației pentru șomaj tehnic. În rest, 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020, care la sfârșitul anului”, a declarat Andrian Candu jurnaliștilor, după ce ședința Parlamentului de astăzi nu a mai avut loc.

„Acest proiect de lege prin care și-a asumat răspunderea Guvernul nu este, de fapt, un proiect de lege anti-criză, și nu este ceea ce cetățenii și mediul de afaceri a așteptat de la guvernarea lui Dodon. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în plenul Parlamentului a fost strigător la cer, deocarece nici măcar n-au avut curajul să prezinte regulamentar proiectul de lege”, a spus fostul președinte al Parlamentului.

Deputatul s-a arătat nemulțumit că propunerile economice și sociale anti-criză, făcute de Pro Moldova, nu au fost luate în considerare de guvernare.

Cu toate acestea, grupul Pro Moldova nu va depune moțiune de cenzură împotriva actualului Executiv.

„Nu vom depune moțiune de cenzură, deocare doar asta ne mai trebuie, ca în situația de criză să fie demis Guvernul. Vom alege din două rele un rău mai mic. Chiar dacă ei ar merita astăzi să fie demiși”, a mai declarat Candu.

„Cu regret, Republica Moldova prin astfel de acțiuni se îndreaptă tot mai mult spre o dictatură”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu.

Citește și: (VIDEO) PAS: Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative străine stării de urgență: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea

Miercuri, 1 aprilie, Executivul și-a angajat răspunderea asupra unui proiect de lege care, potrivit autorităților, vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Proiectul de lege, care va scoate din buget 816 milioane de lei, prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

De asemenea, se prevede scutirea de plată a deținătorilor de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, 2 aprilie, Guvernul urma să prezinte proiectul de lege pentru care, marți, și-a asumat răspunderea în fața Legislativului. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat la ședință, astfel încât aceasta nu a avut loc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here