foto simbol

Igor Dodon a dezvăluit costul tratării pacienților infectați cu noul coronavirus pe care îl suportă sistemul medical din Republica Moldova.

Astfel, costul mediu în staționarul simplu (n. r. – pentru pacienții care nu sunt în stare gravă) este de 2255 de lei pe zi.

„Aici intră cheltuielile de întreținere, testul, transportul ambulanței. Fiecare persoane care este confirmată pozitiv de COVID-19 se află minim 14 zile în spital, iar pentru 14 zile statul are cheltieli de 31570 de lei”, a declarat șeful statului.

La terapie intensivă (n. r. – unde sunt internați pacienții în stare mai gravă) costurile pentru o zi sunt de 5300 de lei.

„Pentru 14 zile – mai mult de 78 de mii de lei”, a spus președintele.

Igor Dodon a vociferat cifrele, potrivit lui, în încercarea de a arăta celor care nu vor să plătească polița de asigurare medicală că prin acest lucru nu vor contribui la consolidarea sistemului medical.

Precizăm că astăzi bilanțul celor infectați cu COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 505.

Citește și: În Republica Moldova au fost confirmate încă 82 de cazuri de COVID-19 și un deces

Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a atacat la Curtea de Apel dispoziția Comisiei Situații Excepționale prin care se condiționează dreptul cetățenilor aflați în afara țării de a reveni acasă de procurarea asigurării medicale.

La scurt timp, un anunț similar a fost făcut și de președintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu.

Potrivit celor nouă entități, dispoziția este una ilegală și încalcă grav drepturile cetățenilor moldoveni pe care pandemia COVID-19 i-a prins peste hotare.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

  1. In fiecare zi din cele 14 in care este internat, pacientul este dus cu ambulanta, mai ia cite un respiro in ambulanta zilnic, i se face in fiecare zi testul, ce aberatii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here