Ședința Parlamentului de astăzi, în cadrul căreia urma să fie examinată asumarea răspunderii de către Guvern asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, a fost amânată, din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit toți deputații majorității parlamentare PDM-PSRM.

La ședința de astăzi a Legislativului s-au prezentat doar 39 de deputați. Astfel, în lipsa cvorumului ședința a fost amânată.

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a calificat gestul celor din PDM și PSRM de a nu se prezenta la ședință drept unul „rușinos și obraznic”.

„Astăzi vedem un circ organizat de majoritatea parlamentară și această guvernare. Cu regret, chiar și procedurile democrației sunt nerespectate. În mod normal, ca această asumare de răspundere să fie respectată ca procedură și termenul de 72 de ore să curgă normal, astăzi prim-ministrul trebuia să prezinte proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Suntem în situația în care noi am putea să contestăm și să constatăm că nici asumarea de răspundere nu funcționează așa cum ar fi trebuit să funcționeze, nemaivorbind de obrăznicia de care dau dovadă colegii din majoritatea parlamentară și din guvernare”, a spus Candu.

„Suntem chiar stupefiați de nesimțirea și de bătaia de joc de care dă dovadă această guvernare și majoritate parlamentară”, a mai spus Andrian Candu.

Conform deputatului fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, ceea ce s-a întâmplat astăzi la Parlament este „o bătaie de joc la adresa cetățenilor”. Mai mult, Litvinenco susține că atâta timp cât prim-ministrul nu a prezentat proiectul de asumare a răspunderii decizi apoate fi considerată neconstituțională.

„Procedura angajării răspunderii, conform mai multor decizii ale Curții Constituționale, presupune, în mod obligatori, venirea prim-ministrului în Parlament și expunerea, citirea proiectului de lege. Atâta timp cât acest element nu a fost respectat, este un temei de neconstituționalitate a acestei decizii, cu privire la această angajare a răspunderii și implicit a intrării în vigoare a legii care se adoptă prin angajarea răspunderii, dincolo de faptul că este o bătaie de joc față de cetățenii Republicii Moldova pentru că era bine dacă premierul prezenta în plenul Parlamentului acele măsuri așa cum sunt ele – antipopulare, anti-business și clientelare în foarte multe aspecte și în susținerea unor agenți economici apropiați guvernării”, a spus deputatul PAS.

Prim-ministrul Ion Chicu și consilierul acestuia, Vitalie Dragancea, au fost surprinși cum râdeau în momentul în care s-a anunțat amânarea ședinței Parlamentului.

Marți, Cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Proiectul de lege, care va scoate din buget 816 milioane de lei, prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

De asemenea, se prevede scutirea de plată a deținătorilor de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul urma să prezinte proiectul de lege pentru care, marți, și-a asumat răspunderea în fața Legislativului.

Ce prevede Constituția

Conform Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Deputații care nu sunt de acord cu angajarea de răspundere a Executivului pot depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către Guvern.

Dacă Guvernul nu este demis, potrivit alineatului, proiectul de lege se consideră adoptat.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 COMENTARII

 1. Va dati seama iata cretinii astia are ne are pe noi de o tara intreaga de prosti daca esti isi permit asa lucruri inadmisibile!
  Moldoveni au fost mereu calcati in picioare pt ca e putred sistemu de corupti si hoti si oameni lsi si tradatori!!!! ‘
  Moldovenii isi merita soarta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here