foto simbol

Călătoriile gratuite pentru cetățeni din transportul public din Capitală a adus pierderi de 1,7-2 milioane de lei Regiei Transport Electric Chișinău – susține primarul general de Chișinău, Ion Ceban. Potrivit lui, în prezent în Capitală circulă tot efectivul de unități din dotare, iar în week-end – 80%, pentru ca oamenii să circule fără a se îmbulzi.

În privința termenului până când chișinăuienii vor călători gratis în troleibuze și autobuze, edilul a specificat că aceste măsuri sunt coordonate cu autoritățile centrale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei sesiuni de răspunsuri oferite jurnaliștilor prin intermediul unei conferințe video.

Transportarea medicilor

Referindu-se la asigurarea deplasării acasă-serviciu a medicilor de la opt instituții medicale publice din Capitală, primarul a spus că municipalitatea a transferat 500 de mii de lei Direcției generale asistență socială și sănătate pentru contractarea operatorilor în transport. Astfel, circa 600 de cadre medicale sunt transportate zilnic cu 30 de microbuze, atât în raza municipiului, cât și în alte raioane, pe o rază de până la 60 km distanță. De asemenea, se discută posibilitatea transportării medicilor cu autobuzele Parcului Urban de Autobuze.

Va fi nevoie de modificarea bugetului

Potrivit lui Ion Ceban, în prezent toate proiectele începute de Primărie sunt în derulare, însă de vreme ce există cheltuieli neplanificate din cauza epidemiei COVID-19 și evoluția lucrurilor este incertă, către sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai se va solicita modificarea bugetului.

„Proiectele municipalității sunt multe și ne dorim ca acestea să continue. Însă, categoric, ceea ce nu va fi schimbat sunt proiectele ce vizează sfera educației: școlile și grădinițele”, a specificat Ceban.

Centrul COVID-19

În ceea ce privește amenajarea și funcționarea Centrului COVID-19 de la Moldexpo, edilul a precizat că Primăria Chișinău și-a asumat cheltuielile pentru prima etapă și că practic tot echipamentul care ajunge acolo este de la SCM „Sfânta Treime”, iar utilajul medical este unul performant.

De asemenea, a fost alocat un milion de lei cheltuieli aferente pentru Centrul COVID.

Totodată, pretorul de Buiucani este responsabil pentru partea de administrare a noii entități.

Tot pe seama municipalității este organizarea alimentației pentru medici și pacienți, salubrizare și cheltuielile de întreținere.

În context, edilul a menționat că cele 40 de milioane de lei prevăzute în buget, pentru reparații curente și capitale în instituțiile din domeniul sănătății, vor fi redistribuiți pentru dotarea instituțiilor și tratarea pacienților cu COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here