Foto: europelibera.org

Primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov a fost primul care a dispus suspendarea activității pieței dintr-o localitate. Se întâmpla la 12 martie, când măsura era o noutate pentru cetățeni. Cu timpul însă oamenii au înțeles de ce alesul local și-a asumat această decizie. Tot el a cerut instituirea carantinei în oraș, decizie care nu a fost susținută la nivel raional, însă oamenii au înțeles pericolul și s-au izolat. Atât primarul orașului Sângerei, cât și cel din orașul Cricova vorbesc în două interviuri pentru Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) despre lupta cu virusul COVID-19, atitudinea cetățenilor, dar și cea a autorităților.

„Noi am fost pionierii care am propus să fie instituită carantina în oraș, nu am fost auziți dar oamenii ne-au înțeles și s-au izolat”

Primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov a fost primul care a dispus suspendarea activității pieței dintr-o localitate. Unii l-au blamat deoarece la 12 martie această restricție era o noutate pentru cetățeni, cu timpul însă oamenii au înțeles de ce alesul local și-a asumat această decizie. Medic de specialitate, Arcadie Covaliov spune că în lupta cu coronavirusul trebuie să adoptăm decizii care s-au dovedit a fi eficiente – ori adoptăm regim de carantină la nivelul întregului stat, ori testăm masiv populația. Edilul consideră că ne poate salva transparența în comunicarea cu oamenii, solidaritatea și responsabilitatea.

„În această perioadă există o legătură foarte strânsă cu cetățenii care ne anunță permanent dacă sunt conaționali care au venit din alte țări, iar anonimatul se păstrează. Sunt medic și cunosc ce înseamnă un lanț epidemiologic. Această boală nu este una rușinoasă. Avem exemple pe întreg globul pământesc – premierul Marii Britanii sau prințul Charles au recunoscut că au fost infectați”, spune acesta.

Chiar dacă primarul consideră că trebuie să fie respectat dreptul pacientului la boală, acesta îi îndeamnă să vorbească pentru a putea fi identificate toate persoanele cu care au intrat în contact.

Alesul local afirmă că într-o localitate nu foarte mare se află repede dacă o persoană a fost diagnosticată pozitiv. „Dacă vine salvarea și ia pe cineva atunci în câteva ore tot orașul sau satul va cunoaște acest lucru”, spune el.

Țara trebuie închisă pentru 14 zile, să nu intre și să nu iasă nimeni, așa cum au făcut chinezii

Primarul nu este de acord că nu am avea posibilități de a testa masiv populația și a amintit de ajutorul oferit de SUA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru întărirea capacităților medicale. „Mai scotocim în buzunarul rezervelor de stat și testarea ne va costa mai puțin decât tratarea populației”, spune Arcadie Covaliov.

Acesta este ferm convins de necesitatea instituirii unei carantine stricte la nivelul întregii țări și astfel, în 14 zile vom avea rezultate.

„Dacă nu putem să testăm masiv populația, atunci trebuie să ne autoizolăm. Țara trebuie închisă pentru 14 zile, să nu intre și să nu iasă nimeni, așa cum au făcut chinezii. Coreea de Sud a ales testarea masivă, China a instituit carantină la nivelul întregii țări și în ambele state au făcut față acestei pandemii”, a mai spus Arcadie Covaliov.

Primarul orașului Cricova, unde primul medic din Republica Moldova a fost răpus de infecția COVID-19, constată, cu regret, că nu toți cetățenii sunt foarte disciplinați și nu conștientizează seriozitatea situației în care ne aflăm.

„De exemplu, zilele trecute au fost întocmite două procese verbale cu amendă în valoare a câte 22 500 lei în cazul a două persoane care au decis să nu respecte acest regim.” Totuși, Valentin Guțan menționează că în momentul în care s-a aflat despre decesul medicului Ecaterina Litvinschi, majoritatea locuitorilor au înțeles cât de gravă este situația.

Despre blocul locativ din care oamenii nu au voie să iasă timp de două săptămâni, Valentin Guțan a afirmat că de la bun început s-a stabilit ca aceștia să apeleze la asistenții sociali, prin intermediul primăriei, în cazul în care nu are cine să le aducă produse de primă necesitate. „Pungile cu alimente sunt aduse până în fața blocului după care oamenii coboară. Am văzut că unii locuitori ingenioși de la etajele superioare coborau câte o funie pe geam, agățau de ea pachetele și astfel le ridicau”, spune alesul local.

Primarul susține că locuitorii acestui bloc locativ au o atitudine responsabilă față de ceea ce se întâmplă în această perioadă. „Până pe patru aprilie vor mai fi în izolare, dacă până atunci nu se schimbă nimic”.

Potrivit primarului orașului Cricova, în această perioadă autoritățile publice locale au grijă să dezinfecteze locurile publice, străzile principale, intrările în blocurile locative, a căilor de acces spre acestea, asigură tot ce este necesar pentru ca Regia Comunală și Centrul de Sănătate să poată activa.

În afară de aceasta, a fost lansată o inițiativă pentru ca locuitorii orașului Cricova, la dorință, să aloce salariul pentru o zi de muncă în vederea combaterii coronavirusului, unii manifestându-și intenția de a dona chiar și salariul integral.

Întrebat cum se protejează primarul în această perioadă, în condițiile în care intră în contact cu mai mulți oameni, Valentin Guțan a răspuns: „De fiecare dată când ies din casă sper că totul va fi bine. Folosesc masca, mănușile dezinfectantul, la fel ca toți cetățenii. În afară de pericolul infectării cu acest virus, există și responsabilitatea față de cetățenii localității noastre”, a spus Valentin Guțan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here