Deși autoritățile susțin că testarea pentru COVID-19 este gratuită, Grigori Paun, locuitor al orașului Soroca, unde au fost confirmate până în prezent 41 de cazuri de infectare cu COVID-19, spune că una din primele întrebări care i-au fost adresate atunci când a ajuns la spital, cu simptome asociate virusului, a fost dacă are poliță de asigurare medicală. Întrucât bărbatul nu dispune de poliță, a fost avertizat că va achita pentru testul ce i se va aplica pentru COVID-19. După ce a relatat despre aceasta pe o rețea de socializare, miercuri, bărbatul și soția acestuia au fost testați gratuit. Cei doi nu au aflat însă rezultatele testelor, iar astăzi au făcut teste repetate, fără a li se explica de ce probele prelevate miercuri nu sunt bune.

Grigori Paun și soția acestuia, care lucrează în calitate de vânzătoare-casier la un magazin din orașul Soroca, au manifestat primele simptome ale COVID-19 – tuse, rinoree și temperatură – în data de 31 martie. Bărbatul ne-a declarat că în seara zilei de marți a solicitat intervenția medicilor, apelând serviciul 112.

Un singur medic echipat

Marți seara la domiciliul celor doi soți a ajuns un echipaj medical, iar în locuință a intrat un singur medic echipat corespunzător. Conform bărbatului, în ambulanță se aflau alți doi medici, care nu purtau costume de protecție, și șoferul unității de transport. După ce le-a fost verificată febra, medicul le-a prescris medicamente și le-a recomandat să stea acasă până a doua zi, iar, ulterior, să apeleze din nou serviciul 112, dacă simptomele nu vor dispărea.

„Când au venit pentru prima dată, s-a echipat un singur medic. În casă a intrat doar el. În mașină mai erau 2 medici și șoferul. Am stat de vorbă cu ei și, vă spun sincer, medicii sunt revoltați. Situația nu este prea bună, ei sunt supuși unui grad foarte mare de contaminare. Ieri (miercuri, 1 aprilie) a venit altă mașină, unde erau doi medici și șoferul. La fel, s-a echipat un singur medic cu care am și mers la spital”, ne-a povestit bărbatul.

Plătiți testul, în caz contrat vă externăm

Ajunși miercuri la spitalul din Soroca, bărbatul spune că printre primele întrebări care i-au fost adresate a fost dacă are poliță de asigurare medicală. Întrucât acesta nu dispune de poliță, a fost informat că va trebui să plătească pentru testul COVID-19, în caz contrar va fi externat. Un live pe Facebook a schimbat însă situația.

„La intrarea din secția de Boli Contagioase este un cabinet, unde ne-au măsurat febra, ne-au întrebat despre simptome și printre primele întrebări puse a fost dacă dispunem de poliță de asigurare medicală. Fiindcă lucrează, soția dispune de poliță, dar eu nu. Tot atunci mi s-a spus că va trebui să achit pentru test. Ne-au internat și au venit repetat să mă întrebe dacă am poliță. Din nou mi s-a spus că va trebui să achit. Nu mi-a spus despre ce sumă ar fi vorba. Eu le-am spus că nu dispun de surse financiare, iar răspunsul lor a fost că voi fi externat. Le-am spus – ”nicio problemă dar vă asumați răspunderea că până ajung acasă pot infecta 100 de oameni și asta va fi pe conștiința d-voastră”. După ce au plecat din salon, eu am început să fac un live pe Facebook. După cum ați văzut și în live, ei au venit și mi-au spus că totul a fost rezolvat și că mi se va face test gratis”, a mărturisit Grigori Paun.

Cei doi soți au fost testați pentru COVID-19 miercuri, 1 aprilie, însă astăzi, 2 aprilie, le-au fost prelevate din nou probe, pe motiv că cele de ieri nu sunt bune.

„Astăzi ne-au colectat analize de sânge și urină și repetat ne-au realizat teste. Nu au vrut să ne explice de ce fac asta. Au spus că ceva nu este clar. Suplimentar, soției i s-a făcut o radiografie la plămâni, iar mie nimic. Nimeni nu ne spune nimic”, ne-a mai spus bărbatul.

Tratat cu bromhexin și vitamine

Bărbatul susține că de când a fost internat în spital i-au fost administrate doar bromhexin și vitamine.

„De ieri până astăzi mie mi-au dat numai bromhexin și vitamine. Soției i-au făcut și unele injecții. Ascultăm televizorul, pe ministra Dumbrăveanu, pe prim-ministrul Chicu și mereu auzim că toți vor fi testați gratis, dar în realitate lucrurile sunt altfel. Nici nu am reușit să intru în spital și am fost întrebat de poliță, iar când le-am spus că nu am, din start mi s-a spus că trebuie să achit. Pe mine m-a uimit acest lucru”, ne-a mărturisit bărbatul.

Chiar și așa, Grigori Paun are doar cuvinte de laudă la adresa medicilor, iar oamenilor le recomandă să respecte cu strictețe regulile. „Trebuie să înțelegeți că asta nu este o glumă. Foarte mulți oameni se infectează. Soția mea lucrează la magazin, dar eu nu am interacționat cu mulți oameni. Încă de la începutul crizei am dus copilul în sat la bunici. Împreună cu soția am decis ca ea să continue să muncească, iar acum vedem riscul. Fiți atenți, stați acasă și respectați regulile”, a îndemnat bărbatul.

Până în prezent, în Soroca au fost înregistrate 41 de cazuri de infectare cu COVID-19, în timp ce 618 persoane se află sub supravegherea medicilor.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here