Opoziția parlamentară nu va înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului după asumarea răspunderii de marți în fața Legislativului. Anunțul a fost făcut de deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, care a precizat că o astfel de intenție nici nu a existat până acum. Mai mult, deputatul spune că în fracțiune Platformei DA s-a discutat despre un „armistițiu politic” față de guvernare, în contextul pandemiei COVID-19.

„Nimeni din opoziție nu are de gând să înainteze moțiune de cenzură, deoarece opoziția este mult mai responsabilă decât cei de la guvernare. Nici în gând nu am avut intenția de a înainta o moțiune de cenzură și nici măcar acest gest rușinos și mârșav al guvernării (de a nu prezenta proiectul la Parlament – n.r.) nu ne va schimba această ideea. Trebuie să fim consolidați și uniți în fața acestei pandemii, să facem tot posibilul la nivelul cetățenesc astfel încât să trecem mai repede de ea”, a spus Slusari.

Citește și: Chicu, surprins cum râde în timp ce ședința Parlamentului e amânată. Candu: Nesimțire și bătaie de joc din partea PDM și PSRM

Deputatul însă a atenționat că ceea ce a făcut astăzi guvernarea „nu va fi uitat prea repede”. „Nu cred că după trecerea faza critice privind această epidemie, această guvernare va avea mult de supraviețuit politic”, a spus acesta.

„Am așteptat momentul când am putut spune că mai rău de atât nu se poate în țara noastră, dar m-am convins că loc pentru mai rău cu această guvernare tot timpu există. Câțiva ani în urmă, când organizam multiple proteste, alături de noi au venit câțiva tineri din societate civilă care băteau în tobe și spuneau că ”Așa sună democrație”. Iată, stimați cetățeni că ceea ce ați văzut astăzi în Parlament puteam constata că ”Așa degradează și moare democrația”. Cu părere de rău, împreună cu ea degradează și țară și, cu dublu regret, constatăm că acest lucru se întâmplă în plină criză pandemică. Constatăm că avem o guvernare imprevizibilă fricoasă, care absolut fără niciun argument astăzi a făcut ceea ce-a făcut. Nu a fost nicio premise pentru acest comportament rușinos”, a declarat Alexandru Slusari.

Citește și: (VIDEO) PAS: Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative străine stării de urgență: Duty-free, țigări și resurse minerale

Parlamentarul a amintit că, conform procedurii, prim-ministrul urma să prezinte proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspundere, fără a fi organizată și o dezbatere în plen. Astfel, Slusari spune că nu poate explica de ce deputații PDM și PSRM au evitat să se prezinte la ședință, decât faptul că le-a fost frică.

„Facțiunea PSRM a luat demult această decizie, iar PDM demult merge drept anexă la piesele PSRM. Cred că au luat această decizie din frică de orice întrebare și replica de a noastră de procedură. Este o angajare de rușine. Acest guvern și-a asumat angajare de rușine pentru Igor Dodon și toată această gașcă politică care ne conduce”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Guvernul și-a angajat răspunderea

Marți, 31 martie, Executivul și-a angajat răspunderea asupra unui proiect de lege care, potrivit autorităților, vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Proiectul de lege, care va scoate din buget 816 milioane de lei, prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

De asemenea, se prevede scutirea de plată a deținătorilor de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, 2 aprilie, Guvernul urma să prezinte proiectul de lege pentru care, marți, și-a asumat răspunderea în fața Legislativului. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat la ședință, astfel încât aceasta nu a avut loc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here