Comisia Europeană a propus joi să creeze un instrument care să garanteze, cu până la 100 de miliarde de euro, planurile naţionale de susţinere a locurilor de muncă introduse în contextul pandemiei de coronavirus, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Acest instrument, denumit SURE, va permite statelor membre să obţină credite în condiţii favorabile, pentru „a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de crearea sau extinderea regimurilor naţionale de şomaj parţial”, a explicat miercuri Executivul comunitar, într-un comunicat de presă.

Pentru a evita situaţia în care firmele sunt nevoite să concedieze din angajaţi pentru că nu mai sunt comenzi, Comisia Europeană propune ca toate statele membre UE să adopte programul ”Kurzarbeit”, care funcţionează în Germania. Conform programului de muncă redusă, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor ce lucrează un program mai scurt.

„Ne unim forţele cu cele ale statelor membre pentru a salva vieţi şi a proteja mijloacele de subzistenţă. Aceasta este solidaritatea europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru a finanţa împrumuturile contractate de state membre, Comisia Europeană va împrumuta 100 de miliarde de euro de pe pieţele financiare utilizând drept garanţie ratingul său „AAA”, ceea ce îi va permite să se împrumute la costuri mai mici decât cele ale statelor membre, având în vedere că multe dintre acestea au un rating suveran mult mai mic decât cel al Comisiei.

Această propunere urmează să fie prezentată în data de 7 aprilie miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, care se vor reuni prin videoconferinţă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here