Foto: news.ro

Sistemul medical al Republicii Moldova, în starea în care este în prezent, este capabil de a îngriji activ cel mult 4000 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Afirmația îi aparține prim-ministrului Ion Chicu, și a fost făcută miercuri seara în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Actualmente, din estimările noastre sistemul nostru medical poate asigura îngrijirea și tratamentul atunci când avem nu mai mult de 4000, și cu o rată a gravității (n. r. – cazurile grave ce necesită conectarea la aparatele de respirație artificială) nu mai mult de 20%”, a declarat șeful Guvernului.

Potrivit lui Chicu, Republica Moldova dispune de circa 400 de aparate pentru respirație artificală.

Totodată, o altă problemă este deficitul de cadre medicale, a menționat oficialul.

„Avem probleme și cu cadrele medicale. Deficitul de cadre medicale este arhicunoscut în Republica Moldova, nu-i de azi și nu-i de ieri. Ministerul Sănătății are rezerva de cadre. Medicii care nu sunt epidemiologi deja sunt instruiți ca să fie antrenați. Cu toată rezerva respectivă, noi vorbim de capacitatea de a îngiji activ în jur de 4000 de persoane infectate”, a spus premierul.

Precizăm că cifrele cu care operează reprezentanții autorităților s-au schimbat odată cu evoluția situației epidemiologice din Republica Moldova. La 11 martie curent, adică la patru zile de la confirmarea primului de caz de COVID-19 de pe teritoriul R. Moldova, președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile analizează 4 scenarii posibile. Primul scenariu presupune ca numărului celor infectați să depășească cifra de 100, în timp ce pentru scenariul doi se ia în calcul până la 400 de îmbolnăviri. Cel dea-al treilea caz anunțat de autorități presupune că numărul îmbolnăvirilor trece de 800, iar pentru scenariul patru – înregistrarea a peste 1.000 de cazuri.

De menționat că ieri, 1 aprilie, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au prognozat 28 de mii de cazuri confirmate de COVID-19 în R. Moldova. Pe de altă parte, autoritățile noastre iau în calcul un număr de 3.000 de persoane. Această estimare a fost anunțată ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here