(VIDEO) PAS: Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative străine stării de urgență: Duty-free, țigări și resurse minerale

Autor: , in Politic / 2 aprilie, 2020, 14:48

Fracțiunea PAS din Parlament declară că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului miercuri, 1 aprilie, se conțin anume puncte care nu au legătură cu situația epidemiologică din Republica Moldova. Potrivit deputatului Igor Grosu, aceste inițiative sunt, în opinia sa, încercări ale guvernării de a promova interesele meschine ale unor grupuri.

„Sunt câteva inițiative care, în opinia noastră, nu au nimic în comun cu situația pandemică în care ne aflăm și măsurile de urgență pe care trebuei să le întreprindă Guvernul pentru a face față situației. Acest lucru ne îngrijorează pentru că în spatele nenorocirii prin care trecem, guvernarea încearcă să promoveze niște interese meschine, prin grupuri de interese.

„Ce treabă au scutirile oferite de Guvern rețelei de magazine duty-free de la intrare în țară? Cum se întâmplă că industria tabacului, care face bani pe vicii, beneficiază de unele facilități în această situație. Nu înțelegem cum acele modificări de taxe, în cazul exploatării resurselor minerale, contribuie la diminuarea pandemiei”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, înainte de ședința plenară a Legislativului de astăzi, care nu a mai avut loc.

„Pe lângă chestii necesare, sunt foarte multe lucruri care șochează prin cinism. Sunt ascunse multe interese, care nu au legătura cu epidemia”, consideră vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

La rândul său, deputatul Radu Marian susține că guvernarea facilitează contrabanda și pe timp de pandemie prin anularea interdicției stabilitate de Guvernul Sandu de a interzice magazinele duty-free de la intrarea în R. Moldova. Potrivit deputatului, acestea erau „o sursă de contrabandă și pierderi de miliarde de lei pentru buget”.

„Guvernul Dodon-2 redeschide această portiță de contrabandă, într-un mod șmecher, josnic, ascunsă în proiect de lege care se numește „susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență” și care-l vor prezenta azi în Parlament sub formă de asumare de răspundere. Aceștia elimină o prevedere introdusă în iunie 2019 care oferea dreptul la restituirea accizelor DOAR magazinelor duty-free amplasate în zona PLECĂRII de pe teritoriul Republici Moldova. Astfel, magazinele duty-free de la „granița” cu regiunea transnistreană, prin care se introduc zeci de camioane cu țigări de contrabandă, jubilează! Guvernul îi „ascultă”.

Nici măcar acum, când ne aflăm într-o criză fără precedent, acest guvern nu se poate abține de a lua decizii care dăunează grav interesului public, bugetului de stat și favorizează diferite grupări de crimă organizată! Așteptăm clarificările Guvernului, între timp, vom informa partenerii internaționali și donatorii despre prostiile care le fac ei! Asta nu se uită, ne lămurim cu voi după criza pandemică!”, a scris parlamentarul PAS.

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului

Miercuri, Cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care, potrivit autorităților, vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Proiectul de lege, care va scoate din buget 816 milioane de lei, prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

Va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, iar termenul de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență va fi prelungit până la 25 iulie.

De asemenea, se prevede scutirea de plată a deținătorilor de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, 2 aprilie, Guvernul urma să prezinte proiectul de lege pentru care, marți, și-a asumat răspunderea în fața Legislativului. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat la ședință, astfel încât aceasta nu a avut loc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *