Angajarea răspunderii Guvernului este nulă, consideră Partidul Șor (VIDEO)

Autor: , in Politic / 3 aprilie, 2020, 17:18

Potrivit Partidului Șor, recenta angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului poate fi considerată nulă din punct de vedere juridic. Totodată, formațiunea consideră comportamentul de joi al majorității parlamentare drept unul „rușinos”.

Afirmațiile îi aparțin deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov, care a menționat, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, că proiectul pe care a încercat Guvernul să-și asume răspunderea nu-re nimic în comun cu starea de urgență și reprezintă mai degrabă o încercare de a promova interesele economice ale guvernării.

„Sub paravanul „stării de urgență” și în „perioada stării de urgență”, Guvernul, fără consultarea cu Parlamentul și în lipsa procedurii democratice în ansamblu, a „aprobat” amendamente la legi, care nu au nici o legătură cu starea de urgență din țară. Ele însă au o legătură directă cu multe „comenzi politice”, „interese”, „afaceri” și „scheme”, a declarat deputatul.

(VIDEO) PAS: Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative străine stării de urgență: Duty-free, țigări și resurse minerale

Ulanov susține că a fost încălcată și procedura, făcând referire la o situație din 2011, când Guvernul Filat își asumase răspunderea pe un proiect de lege care, de asemenea, nu a fost prezentat în ședința în plen a Parlamentului, iar Curtea Constituțională a hotărât că acesta este nul, deoarece a fost încălcată procedura.

„Ca să fie clar pentru toți, inclusiv pentru juristul Bătrâncea: asumarea răspunderii se face prin prezentarea acestui act politic în ședință plenară Curtea Constituțională a stabilit clar, negru pe alb că actul politic, adică proiectul, decizia Guvernului trebuie prezentată în ședința în plen, dar nu premierul, așa cum spunea ieri doamna Greceanîi – că dacă este premierul e ca și cum ar fi prezentat și proiectul”, a spus Ulanov.

Deputatul consideră că proiectul Guvernului nu poate și nici nu va putea fi considerat adoptat.

Citește și: (VIDEO) Bătrîncea explică de ce socialiștii nu s-au prezentat la ședința Parlamentului

„Declarațiile juristului Bătrâncea că prin neprezența la ședință, guvernarea a asigurat intrarea în vigoare a acestui proiect depășesc orice logică juridică și dau dovadă sau de nihilism juridic total și de o nouă încercare de a prosti cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus parlamentarul.

Amintim că majoritatea parlamentară nu s-a prezentat joi la ședința plenară a Parlamentului, în cadrul căreia Guvernul urma să-și asume răspunderea privind un proiect de lege cu măsuri sociale și economice anti-criză.

Proiectul însă a fost criticat dure de opoziție, care au acuzat guvernarea de promovarea unor interese de grup.

Citește și: Candu: 90% din angajarea răspunderii Guvernului nu se referă la măsuri anti-criză, ci la promovarea schemelor (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • A atacat acest Ulanov la Curtea Constitutionala aceasta asumare de raspundere a Guvernului, daca o considera nula? Daca nu, la ce bun vorbaraia sa?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *