Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, îi cere premierului Ion Chicu să facă public numele persoanei care a propus amendamentul ce „distruge bugetul de stat prin evaziune fiscală”. Deputatul se referă la amendamentul „care permite prin asumarea răspunderii guvernamentale importul la țigări fără accize – evaziuni de milioane de lei pierdere la bugetul de stat”.

„Este clar că scutirea de accize la țigări pe timp de epidemie SARS-COVID-19 este o crimă dublă, nu doar sub aspect financiar-bugetar, dar și sub aspectul sănătății publice. Fumătorii sunt un grup de risc ca urmare a infecțiilor pulmonare cauzate de virus. Pentru cine și-a asumat răspunderea prim-ministrul Ion Chicu în acest caz de iresponsabilitate crasă?”, întreabă Igor Munteanu.

„Dacă-i situație excepțională atunci eu vreau să văd măsuri excepționale față de o intenție criminală demonstrată chiar de către autorii acestei minunate asumări de răspundere. Și să nu aburiți lumea că prevederea nu a generat încă pierderi, intenția criminală se pedepsește conform legilor în vigoare”, mai spune deputatul.

Igor Munteanu a solicitat, totodată, prezentarea tuturor documentelor aferente procedurii de avizare tehnică a proiectului de lege, de la care autorități publice au fost prezentate avizele, evaluările și notele de fundamentare tehnică.

Deputatul susține că a identificat o discrepanță de 20 de milioane de lei în acest proiect între veniturile estimate din introducerea unor noi taxe (taxa de portabilitate și taxa aeroportuară), impactul bugetar în 2020 fiind de 60 milioane de lei, iar fundamentarea economică-financiară include doar o majorare de 40 milioane de lei.

„Graba strică treaba or, dacă nu primim explicațiile așteptate va trebui să înțelegem că nu erorile tehnice, ci calcule meschine au generat adoptarea acestui proiect de lege prin asumare de răspundere”, spune deputatul Igor Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here