Sursă foto: digi24.ro

Asociația obștească „Inițiativa Pozitivă” face apel către organele guvernamentale și partenerii de dezvoltare să extindă accesibilitatea lingvistică a informației pentru toți locuitorii Republicii Moldova, în privința COVID-19, dar și a altor boli. Aceștia solicită utilizarea în comunicare și a limbilor minorităților naționale, inclusiv limba ucraineană, găgăuză, bulgară, romani și limbajul semnelor.

Reprezentanții Asociației susțin că în ultimele două săptămâni s-au înregistrat unele progrese pe segmentul vizat. „Comisia pentru Situații Excepționale publică toate deciziile în două limbi, Primăria municipiului Chișinău realizează practic toate materialele audio și cele tipărite în două limbi, în timp ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a început să traducă unele materiale în rusă. Cu toate acestea, un volum mare de materiale informative rămâne inaccesibil din lipsă de traducere”, se arată într-un comunicat remis.

„În același timp, pe toate site-urile oficiale legate de problemele de sănătate nu există nicio informație în limba rusă, nici despre COVID-19, nici despre alte aspecte ale sănătății publice. E vorba, inclusiv, de site-urile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, se anunță în comunicat. „Criza actuală dezvăluie mai clar că o parte a societății moldovenești se află într-un vid informațional oficial, creat și susținut de inacțiunea informațională a organismelor relevante ale statului”, mai notează aceeași sursă.

De asemenea, asociația „Inițiativa Pozitivă” menționează că „Consiliul Europei a declarat că minoritățile naționale sunt parte integrantă a societăților și că pentru asigurarea respectării depline a măsurilor de combatere a COVID-19, informația despre acesta trebuie făcută publică și accesibilă pentru toată populația”.

Amintim că, până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 505 cazuri de COVID-19. Totodată, 26 de persoane s-au însănătoșit și 6 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here