Doi șoferi de ambulanță, arestați de milițienii din Dubăsari. Apelul public al Promo-LEX

Autor: , in Social / 6 aprilie, 2020, 16:50

Promo-LEX face un apel public cu privire la eliberarea șoferilor de ambulanță, Anatolii Cebotari și Alexei Carpov, din detenția administrației secesioniste din orașul Dubăsari. Potrivit asociației, cei doi locuitori ai satului Molovata Nouă din raionul Dubăsari, aflându-se în orașul Dubăsari (zonă de securitate aflată sub controlul organelor secesioniste), au fost reținuți în dimineața zilei de 3 aprilie de reprezentanții miliției din oraș.

„Atât Cebotari Anatolii cât și Carpov Alexei activează în calitate de șoferi de ambulanță la Spitalul central raional Dubăsari, secția Serviciu de Urgenta. Ultimii urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care îl practică deja de 36 ani (A. Cebotari) și mai bine de 5 ani (A. Carpov).

Din informația furnizată de rude și martori, ar reieși că ultimii au fost privați de libertate de către miliția din or. Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfășurat activitatea de muncă. Potrivit unor surse, în aceiași zi, un „judecător” al „Judecătoriei or. Dubăsari” i-a găsit vinovați pe deținuți de comiterea unei contravenții administrative și a stabilit o pedeapsă de 15 zile arest administrativ pentru fiecare cu detenția lor în izolatorul de detenție din or. Dubăsari”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Potrivit asociației, prietenii și rudele celor doi au transmis pachete alimentare și haine pentru deținuții care au încercat să își facă meseria.

Totodată, informații cu privire la garantarea drepturilor la apărare acestora, precum și informarea despre starea sănătății acestora lipsesc.

„Asociația Promo-LEX accentuează, în mod repetat, faptul că toate măsurile necesare și caracteristice Stării de Urgență pe timp de criză epidemiologică trebuie coordonate eficient pentru a evita obstacole nejustificate, care la rândul lor compromit eforturile de prevenire a răspândirii virusului și, mai ales, de tratare a pacienților. Această perioadă dificilă pentru toți, reprezintă de fapt o testare a adevăratelor intenții ale participanților la negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean. Comunicarea permanentă și coordonarea eficientă este necesară între subiecții relevanți de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul unor eforturi comune și eficiente de prevenire și combatere a Coronavirusului dar a cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului”, susține asociația.

Potrivit reprezentanților Promo-LEX, începând cu 17 martie, când a fost instituită starea de urgență în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a continuat în permanență să îngrădească drepturile omului.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri nu pot fi apreciate ca fiind rezonabile și justificate nici măcar pe timp de criză epidemiologică. Este inadmisibil faptul blocării circulației pentru medici și farmaciști (numeroase cazuri sesizate săptămânile trecute) iar acum arestarea și detenția șoferilor de Ambulanță. Obstacolele artificiale și nejustificate pentru activitatea personalului medical pe timp de criză epidemiologică reprezintă un gest de sfidare a eforturilor de prevenire a răspândirii virusului și de luptă cu epidemia.

În timp ce în toată lumea civilizată cadrele medicale sunt apreciate, ajutate și cinstite pentru eforturile lor, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova acestea sunt hărțuite, intimidate și condamnate pentru că doresc să își continue munca pe timp de epidemie”, susține asociația.

Prin intermediul apelului public, Promo-LEX solicită:

– Prim-ministrului și Președintelui Republicii Moldova, să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a cet. Cebotari Anatolii și Carpov Alexei;
– Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală;
– Convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgență pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020;
– Misiunilor diplomatice să monitorizeze situația;

Amintim că, la sfârșitul lunii martie, administrația secesiostă a instalat ilegal impedimente pentru libera circulație în localitățile Corjova și Cocieri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X