Sâmbătă, șeful ANSP, mai cunoscut în perioada asta și ca epidemiologul-șef al Moldovei, Nicolae Furtună, se lansa într-o nouă tiradă la adresa celor care-i critică pe guvernanți pentru felul în care gestionează lucrurile în perioada pandemiei. „Informați-vă doar din surse oficiale”, indica el la final, după ce ne-a mai asigurat încă o dată că spitalele sunt bine echipate, medicii dispun de echipament de protecție, iar faptul că suntem țara din Europa cu cea mai mare rată a infectării în rândurile personalului medical este din cauza neglijenței medicilor. Că, vezi Doamne!, un număr redus dintre ei s-ar fi infectat la datorie, iar restul au luat coronavirusul care și pe unde…

„Eroii” cei „iresponsabili”

Între timp, rata infectării în rândurile personalului medical a ajuns, în Moldova, la 29%. În timp ce în Italia e de 8,8%, în Spania de 14,5%, iar în România de 14,8%. 29% din cei infectați cu covid-19 în Moldova sunt medici.

Iar la rata mortalității lucrurile stau mult mai grav. Avem deja 3 medici decedați. Adică 20% din cei care au murit de coronavirus provin din rândurile personalului medical. În Italia rata e de sub 0,5%, în Spania de 0,7%, în România de 0,84%,

Dacă ar fi să ne luăm după ce ne spun Dumbrăveanu și Furtună, ar reieși că medicii noștri sunt cea mai iresponsabilă breaslă din Moldova. Pentru că dau 30% din infectați, iar după cum ne spun ei, se infectează nu din cauza condițiilor proaste din spitale, a lipsei echipamentului sau a instructajului la timp, ci pentru că „nu-s prea atenți în afara programului”.

Și-atunci cum se leagă aceste jigniri la adresa medicilor cu „mulțumirile” pe care Dumbrăveanu le aduce prin briefing-urile sale la adresa personalului medical? Dacă sunt „eroi”, doamnă ministru, așa cum le spuneți în această perioadă, tratați-i ca atare! Protejați-i, nu-i jigniți. Că-n ritmul ăsta s-ar putea să ajungem fără medici. Deja sunt spitale cu mai mult de jumătate din personal infectat.

„Masca cea inutilă”, că așa „ne spune OMS”

Vineri seară premierul Chicu, în ultima sa apariție televizată, cu tupeul și impertinența cu care ne-a obișnuit deja, declara sfidător că „măști nu trebuiesc purtate” de cei „sănătoși” (cine-o decide astăzi cine-s sănătoși și cine nu?). Că el „ascultă de indicațiile OMS” și că-i sfătuiește pe toți să facă la fel.

Această retorică idioată deja (ca să nu-i spun de-a dreptul criminală), a început la Chicu și ceilalți oficiali care apar pe sticlă în ultima perioadă imediat după ce ministra Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un supermarket fără mască. După ce poza a apărut pe rețelele de socializare, Chicu a lansat un atac violent la adresa celor care și-au permis să taxeze gestul ministrei. „Secături”, le spunea el criticilor.

Nu știu dacă „secătură” pentru el era și Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, care tot în ziua aia dăduse o directivă care obliga toți cetățenii să poarte măști atunci când se află tocmai în supermarkete.

Același apelativ l-o fi având și pentru profesorul Kim Woo-Jiu, unul dintre cei mai reputați specialiști în boli infecțioase din Coreea de Sud, care spunea că măștile sunt obligatorii în toată lumea. Și că una dintre rețetele succesului în lupta cu pandemia pentru state precum Coreea de Sud sau Japonia e tocmai purtatul în masă a măștii de protecție. Mai spunea el că recomandările pe care cu atâta ardoare le citează Chicu provin de la sfârșitul lunii februarie, când era penurie de măști și se știau mai puține despre COVID-19.

Iar între timp chiar și OMS a recunoscut că măștile trebuiesc purtate de toată populația. Acolo unde sunt disponibile. Pentru că unde este penurie, să fie păstrate pentru cei din linia întâi, adică medicii.

Iar Raed Arafat, unul dintre cei mai respectați doctori din România, fondatorul SMURD-ului și actual secretar de stat pentru situații de urgență în MAI, a recomandat și el tuturor românilor să poarte măști. Iar dacă nu le au, măcar să improvizeze ceva cu care să-și acopere căile respiratorii.

Până și Donald Trump, în conferința sa de presă de acum două zile, le-a recomandat asta americanilor. Iar de ieri, în Lombardia, măștile sunt obligatorii pentru toți cetățenii.

„Niște secături”, ar spune Chicu, fără să recunoască greșeala subalternei sale. Greșeală care e repetată în continuare de sute de mii de moldoveni. Care nu poartă măști. Iar atunci când jurnaliștii îi întreabă de ce, răspund că „așa spune doamna ministru”.

Testele care nu se fac

Moldova e una dintre țările care face cele mai puține teste din Europa pentru Covid-19. S-a văzut că ori de câte ori se fac un pic mai multe teste, numărul cazurilor pozitive crește exponențial.

Sâmbătă, când au fost prelevate 631 de probe, am avut 161 de cazuri pozitive. În mod inexplicabil duminică s-au efectuat de două ori mai puține, 349, iar numărul cazurilor depistate pozitiv a scăzut la 112. Moldova e una dintre puținele țări care nu oferă date exacte despre numărul total de teste efectuate până acum, dar din ce se estimează acum, s-au efectuat sub 4 mii.

Chicu iar dă vină pe OMS și spune că „recomandările sunt să fie testați doar cei cu simptome”. Dar ce facem cu miile de asimptomatici care pot oricând să transmită virusul? Sau măcar cu cei despre care se cunoaște că au interacționat cu infectați și care aproape sigur s-au contaminat și ei, dar în continuare nu sunt testați?

Și aici nu voi face comparații cu Germania, Italia sau Coreea de Sud, țări în care deja s-a trecut de un milion de teste efectuate. Voi compara cu niște țări cu care NTV-ul lui Dodon îi plăcea să facă paralele cu vreo 10 zile în urmă: Lituania, Letonia și Estonia. Atunci comparațiile NTV-ului se limitau la faptul că „Moldova are mult mai puține cazuri confirmate” decât aceste state, lăsând de înțeles că totul e datorită „măsurilor eficiente” ale regimului Dodon.

Doar că Estonia, cu o populație mult mai mică decât Moldova (1,3 milioane), are deja peste 22 de mii de teste prelevate și 1.097 de cazuri confirmate.

Lituania, cu o populație mai mică și ea decât Moldova (2,8 milioane), are în jur de 25 de mii de teste efectuate, dintre care 811 pozitive. Adică de vreo 7-8 ori mai multe teste și mai puține cazuri pozitive.

Iar Letonia, la o populație de 2 milioane de oameni, a efectuat deja în jur de 20 de mii de teste, din care 533 au fost pozitive, o incidență mult sub cea a Moldovei.

Și acum 10 zile toate aceste țări aveau mult mai multe cazuri pozitive decât Moldova. Dar, deja cum e demonstrat în mai multe state, o testare în masă și depistarea focarelor permite ținerea sub control a pandemiei. Statele baltice se pare că au înțeles deja asta.

Stați acasă, dar veniți la muncă

De astăzi, toți bugetarii sunt obligați să se întoarcă la muncă. Adică să meargă în transport public și să stea în spații închise, alături de alți colegi, prin birouri. Pentru că așa a decis Dodon.

Același Dodon ne spune însă că „se apropie vârful” pandemiei și ne cere să stăm acasă, amenințându-ne chiar cu măsuri mai dure. Și unde e logica atunci când chemi oamenii la muncă tocmai în „vârful pandemiei”?

Un antiexemplu

Dodon postează cu regularitate poze în care arată cât de activ e el în lupta cu coronavirusul. E an electoral, și cel care spune că deja e și „aproape medic” nu ratează nicio ocazie să-și demonstreze hărnicia.

Voi trece deja peste „respiro-ul” de la pădure cu familia, o sfidare pentru sutele de mii de oameni nevoiți să stea la bloc, între patru pereți, deja de mai bine de trei săptămâni. Dodon nu a învățat însă nimic nici de acolo, din criticile dure care i s-au adus, și continuă să ofere antiexemple pe bandă rulantă.

Iată o poză de la 3 aprilie, de la o reuniune de la președinție. Distanța socială nu e respectată. Zeci de persoane în aceeași încăpere. Lipsă cu desăvârșire a măștilor. Măști pe care, reamintesc, deja până și OMS insistă că trebuiesc purtate.

Iar asta e chiar de ieri, de la ședința „centrului unic de comandă”, pe care, desigur, Dodon îl prezidează. Aceeași sfidătoare lipsă totală de precauție. Indispensabilele măști și mănuși lipsesc aproape cu desăvârșire.

Ignoranța și iresponsabilitatea sunt principalii aliați ai lui COVID-19. Iar atunci când vin de la oficiali, cei care își asumă strategia de luptă împotriva pandemiei, ignoranța și iresponsabilitatea devin crime.

Informați-vă doar din surse credibile. Urmați doar exemple responsabile!

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

  1. Cretinii astia nu stiu pe ce planeta se afla ce este cu viata lor. Mai prosti si mai cretini oameni nu am vazut. Sa declari stare de urgenta pt 2 luni iar peste o saptamina sa scoti oamenii la lucru asta e cea mai degradanta forma de conducere si luare de decizii. Ei macar stiu ce e cu viata lor ? Stare de urgenta pt ce s-a impus ????
    Trist da Moldoveanu are ceia ce merita ! Are ceia ce a ales.

  2. Alexandre, actualii guvernanți ai RM au învățat bine lecția de la foștii comuniști sovietici. La congresele pcus, dacă era îndeplinit planul cincinal, atunci era lăudat partidul, dacă nu – era învinuit poporul. Astfel era „găsit„ țapul ispășitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here