Premierul japonez Shinzo Abe este de aşteptat să declare luni stare de urgenţă din cauza coronavirusului. Astfel, autorităţile locale vor avea mai multe pârghii prin care vor putea să îi oblige pe oameni să stea acasă şi pe companii să sisteze lucrul, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Însă, în perioada de carantină, se va face mai degrabă apel la respectul pentru autoritate al japonezilor. Nu este de aşteptat să fie instituite amenzi care să îi oblige să respecte regulile.

Guvernatorii provinciilor grav afectate vor putea cere oamenilor să stea în case, vor putea să închidă şcolile şi instituţiile publice şi să anuleze diverse evenimente.

Totodată, legile japoneze permit publicarea numelor celor care nu respectă regulile, dar nu permit amendarea sau arestarea celor care se abat de la reguli.

Legile japoneze permit totodată autorităţilor locale să coordoneze comercializarea produselor esenţiale, cum ar fi mâncarea sau medicamentele.

De asemenea, sunt permise exproprieri, aşa încât terenul sau clădirea în cauză să fie folosită de sistemul medical.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here