Platforma DA va sesiza Curtea Constituțională pentru anularea a trei prevederi din asumarea Guvernului
Platforma Demnitate și Adevăr va sesiza Curtea Constitutională (CC) solicitând anularea a trei prevederi din modificările setului de legi asumate de Guvern. Anunțul a fost făcut de deputații Alexandru Slusari și Dinu Plângău. De asemena, aceștia anunță că au solicitat o întrevedere cu prim-ministrul Ion Chicu, cu care ar urma să discute situația reală a ceea ce se întâmplă.
Deputații vor cere abrogarea modificărilor cu privire la vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty-free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale.
„Nu avem de gând să contestăm întreaga lege, chiar dacă avem multe rezerve vizavi de aceste măsuri economice. Noi am avut altă abordare conceptuală și am avut multe propuneri despre modul în care ar trebuie să fie tratate lucrurile pentru a susține populația și businessul mic și mijlociu. Noi însă vrem să contestăm câteva lucru care s-au întâmplat fără nicio argumentare și prezintă un risc sporit ca alături de combaterea virusului să fie implementate niște corona-scheme cu tentă economică”, a declarat deputatul Alexandru Slusari.
Cu referire la introducerea în regim duty-free a mărfurilor accizate, parlamentarul spune că modificarea făcută de Guvern prin asumarea de răspundere „se deschide cutia pandorei și va fi stimulată contrabanda, importul cu pierderi pentru buget și concurența neloială”.
Cât privește modificare privind vizibilitatea produselor din tutun, deputatul este de părere că termenul trebuia majorat cu o lună sau două și nu cu un an, așa cum s-a făcut.
La rândul său, deputatul Dinu Plângău opinează că aceste prevederi au fost incluse abuziv în pachetul de măsuri anticriză și nu țin de domeniul sănătății publice și nici de ameliorarea situației din domeniul economic.
Astfel, acești vor solicita declararea ca fiind neconstituționale a acestor trei prevederi, precum și suspendarea acțiunilor de aplicare a acestor prevederi pe durata examinării de către magistrații Curții Constituționale a cauzei respective.
Amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.
Proiectul de lege, care va scoate din buget 816 milioane de lei, prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei, acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj și susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).
Modificările au fost dur criticare și de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care au declarat că aceste inițiative sunt încercări ale guvernării de a promova interesele meschine ale unor grupuri.
La 2 aprilie, a fost convocată ședința Parlamentului în cadrul căreia Guvernul urma să prezinte proiectul asumării răspunderii. Întrucât deputații PDM și PSRM au lipsit de la ședință, aceasta nu a avut loc.
Comentarii