Prim-ministrul Ion Chicu a reacționat la mărturiile unei femei din Soroca diagnosticată cu COVID-19, care duminică într-un live pe Facebook a povestit despre situația precară din spitalul în care se află, precizând că instituția nu dispune nici de apă caldă.

Premierul s-a arătat indignat de faptul că apar tot mai multe mărturii despre starea precară din instituțiile medicale din țară.

„Observăm foarte multe informații, diverse ieșiri în live-uri, despre situația precară din spitale. O doamnă care arată foarte bine, slavă Domnului, este indignată că nu are apă, nu știu ce acolo. Da stimați cetățeni, sistemul medical al Republicii Moldova este în starea în care este. Condițiile din unele instituții sunt mai bune, în altele nu. Culegem roadele atenției și prioritizării pe care statul Republica Moldova le-a acordat acestui domeniu în 30 de ani, dar în special în ultimii 10 ani. Noi am uitat ce s-a făcut în 2013 de o guvernare care a cedat jumătate din Spitalul Republican unei firme private și, practic, ne-a lăsat fără spații. De atunci mare grijă de instituțiile medicale nu a avut nicio guvernare, iar acum culegem roadele”, a spus Chicu care a făcut parte și din Guvernul condus de democratul Pavel Filip.

Citește și: Mărturiile unei paciente cu COVID-19 din Soroca: „Nu avem medic, ne simțim rău de la pastile. Ne-au adus pentru experimente?” (VIDEO)

Mai mult, prim-ministru a numit intervențiile live drept „live-uri glamuroase” și a recomandat să nu mai fie făcute.

„Spun asta pentru a conștientiza cu toții, inclusiv cei care nu vor să achite polița de asigurare, cei care fac politică pe seama celor care nu vor să achite poliță de asigurare, că sistemul medical trebuie reformat și readus în lista priorităților de bază și de investit masiv acolo. Bineînțeles că statul asta va face, iată de ce nu este sens acum de a face live-uri glamuroase pe starea precară a spitalelor, pentru că da, starea este precară”, a mai spus prim-ministrul Ion Chicu.

Duminică seara, Veronica Suveica din raionul Soroca a povestit într-un live pe Facebook cum a fost infectată cu COVID-19 în spital, după o intervenție chirurgicală. Femeia acuză că, conducerea instituției medicale în care s-a tratat a tăinuit că medicii sunt infectați cu coronavirus, ulterior ea a fost externată, iar odată ajunsă acasă și-a infectat și soțul. Internată din nou în spital, însă de această dată cu virusul COVID-19, femeia spune că în instituția medicală în care este internată lucrurile sunt neclare, pacienții nu au un medic care să îi monitorizeze, iar din cauza pastilelor care li se administrează ei bolnavi se simt tot mai rău. Mai mul, femeia spune că în spital nu este nici apă caldă.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 COMENTARII

 1. Pi…t mai concenii si mai arogant om nu am vazut in Moldova .
  Bre cretinilor mai aveti mult sa tineti cirfa de 864 de infectati ca defapt e trecut de 1000 de saptamina trecuta inca. Idiotilor lasati oamenii sa moara acasa nici doctori nu veti avea degraba.
  Aroganta si mraziul din Chicu nu mai pot incapea in pene!
  AI sa raspunzi Cucule ganducule !!
  Voi falsificati cirflele
  Cornesti din R-ul Ungheni e un alt focar de virus tot se tine in secret!!! Pt ca voua va este frica sa aratati cit de impotenti prosti si aroganti sunte-ti ! Dar voi ati uitat ca prostia ucide!!!

 2. Iaf trecutul e vinovat de toate,cred ca reactia trebuia sa fie cea de redredare a situatiei si nu de tensionarea ei.De ce nu a spus ca se va incerca de facut ceva pentru acesti bolnavi.

 3. Mai au mult sa ascunda cifrele reale pt e absurd sa mentii mult timp aceasta cifra de 864 de infectanti . Se stie ca a trecut demult de 1000 de persoane cui vor ei sa demonstreze ca sunt baieti smecheri ? Secaturile ce sunt PSRM SI PDM niste secaturi de Mafioti insotit de Dodic!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here