Banca Națională a Moldovei (BNM) nu va aloca bani din rezervele sale valutare pentru a sprijini statul și cetățenii, în lupa cu pandemia COVID-19.

Reprezentanții BNM motivează că, creditarea statului din rezervele valutare ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM, adică asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

„Or, stabilitatea prețurilor reprezintă un interes național incontestabil pe care Banca Națională îl poate asigura dacă sunt respectate anumite precondiții, una dintre acestea fiind interzicerea creditării statului”, susțin reprezentanții BNM.

Conform BNM, „rezervele valutare sunt folosite pentru asigurarea echilibrelor financiare și crearea condițiilor economice favorabile revenirii din criză și recuperării după încetarea acesteia. La fel, rezervele valutare asigură protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor și garantează stabilitatea sectorului bancar din care se alimentează mediul de afaceri și o bună parte din finanțele publice și care deservește toate plățile din țară”.

La 27 martie curent, în valoare absolută, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale au totalizat echivalentul a 2,95 miliarde dolari americani.

„Această valoare este suficientă pentru acoperirea a circa cinci luni de importuri viitoare și peste 100% din datoria externă pe termen scurt”, susțin reprezentanții BNM.

De menționat că, în luna decembrie 2019, șeful statului Igor Dodon propune ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.

Într-o declarație pentru Cotidianul, expertul economic Veaceslav Negruța consideră că un astfel de pas, mai ales făcut în an electoral, ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.

Ideea lui Dodon a fost respinsă, reprezentanții BNM declarând că o astfel de inițiativă „contravine legislației în vigoare”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here