Foto: Cotidianul.md

Asistența financiară pusă la dispoziție de către Uniunea Europeană pentru țările din Parteneriatul Estic, în lupta cu pandemia de COVID-19, are mai multe componente, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

El a detaliat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că „acest pachet are mai multe componente care țin de un răspuns imediat, precum și de un răspuns în perspectivă scurtă și medie, care este mai mult orientată spre domeniul social, economic și impactul crizei”.

În ceea ce privește această primă parte – răspuns imediat – 140 de milioane de euro care sunt disponibile au următoarele elemente: Uniunea Europeană lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a finanța procurarea echipamentului medical. Acest pachet va fi bazat pe evaluarea făcută de către Organizația Mondială a Sănătății împreună cu autoritățile naționale din țările partenere: ce fel de material medical este necesar și în ce volum?

Asta este o primă parte, după asta este alt pachet în valoare de 11,3 milioane de euro care va fi destinat organizațiilor societății civile care sunt angajate în răspunsul imediat de prevenire a acestei crize, care oferă servicii mai ales acelor grupuri vulnerabile, celor care au nevoie în această situație de susținere și un pachet de 100 de milioane de euro este oferit pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care sunt în situație dificilă, pentru a le ajuta să aibă acces mai ușor la creditare ca să-și continue activitatea după această criză”, a declarat Peter Michalko.

Pe lângă asistența financiară imediată, UE va veni și cu susținere financiară cu un pachet de 700 de milioane de euro pentru linii de credit și granturi pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care sunt oferite în valuta locală a fiecărei țări, deci, respectiv pentru Republica Moldova în lei, care vin prin inițiativa deja existentă în Uniunea Europeană pentru business, EU4Business.

„Astea sunt 200 de milioane și o componentă mai mare, de 500 de milioane, este oferită pentru a întări mecanismul de garanții care lucrează cu băncile care există și activează în Republica Moldova. Aceste resurse vin din Uniunea Europeană prin partenerii noștri din instituțiile internaționale financiare, precum Banca de Investiții Europeană, Banca de Reconstrucție și Dezvoltare Europeană și altele care cooperează cu băncile din Republica Moldova și care vor susține garanții pentru companii din Republica Moldova ca ele să-și poată continua afacerile, să poată să crediteze și cu condiții mai bune, mai prielnice și asta va fi important în perioada de după criză pentru revitalizarea economiei care va fi necesară”, a mai spus Michalko.

Ambasadorul european a ținut să precizeze că ceea ce este important în lupta cu pandemia „este preluarea celor mai bune practici din țările care au avut succes în prevenirea răspândirii acestui virus”.

„Este important să existe informații și transparență despre starea de lucruri, ca să poată să fie luate măsurile care sunt necesare și este important să existe respectarea acestor măsuri luate pentru a preveni răspândirea virusului, precum distanțarea socială și sigur că protejarea celor care sunt în prima linie de luptă împotriva pandemiei, pentru că aceste lucruri sunt de importanță vitală în aceste eforturi”, a subliniat Peter Michalko.

Amintim că Uniunea Europeană a anunțat că pune la dispoziția statelor din Parteneriatul Estic în jur de 840 de milioane de euro în lupta cu pandemia de coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here