R. Moldova trece în scenariul 4 de gestionare a epidemiei COVID-19. Medicii de familie din sate, atenționați pentru implicare

Autor: , in COVID-19 / Social / 7 aprilie, 2020, 15:07

Astăzi, Republica Moldova ar putea intra în scenariul nr. 4 al crizei provocate de pandemia COVID-19, care presupune depășirea pragului de 1000 de persoane infectate, iar în următoarele două săptămâni ne vom afla în zona de vârf a epidemiei, care s-a dovedit plină de provocări dificile pentru fiecare țară, susține președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, autoritățile vor atenționa întreg personalul medical, inclusiv medicii de familie din sate, să se pregătească pentru a trece în prima linie în lupta cu COVID-19, în caz de necesitate.

Potrivit șefului statului, odată ce Republica Moldova va trece în sectorul 4 al crizei, numărul personalului medical care va fi antrenat în lupta cu virusul se va ridica la câteva zeci de mii. Conform statisticilor, în instituțiile de stat sunt 12.537 de medici, iar în sectorul privat încă 1.869 de medici, în timp ce numărul asistenților medicali în instituțiile de stat este de 22.955 și 1.522 în sectorul privat. Totodată, sunt și peste 10.780 de infirmiere.

„Împreună cu OMS noi am elaborat 4 scenarii la începutul crizei și am estimat că scenariul 4, care înseamnă depășirea a 1.000 de persoane infectate, va semnifica trecerea spre zona de vârf. Ne așteptăm la mii de cazuri în perioada zonei de vârf și este extrem de important ca prin efortul comun al autorităților și cetățenilor, numărul acestora să fie cât mai mic. Asta înseamnă implicarea mai multor spitale în tratarea cazurilor de COVID-19, recrutarea întregului personal medical din țară, implicarea mai multor forțe, dar și măsuri mai stricte pe care le vom anunța în dependență de evoluția situației, în zilele următoare”, a declarat președintele.

Șeful statului atenționează că „cu cât vă deplasați mai mult, cu atât veți prelungi această criză și vom ajunge la blocaje în spitale, la supraîncărcarea personalului medical care nu va mai putea face față numărului mare de cazuri”.

„Acest lucru înseamnă tot mai mulți bolnavi, multe decese, e un cerc vicios în care ne vom învârti mult timp pe acest vârf de criză dacă nu se respectă cu strictețe recomandările impuse de autoritățile statului. Deci, cât timp va dura această perioadă critică de vârf, depinde în foarte mare măsură de înțelegerea manifestată de populație în a evita deplasările în afara domiciliului”, a mai declarat Igor Dodon.

De menționat că până în prezent, 27 de spitale din țară au fost antrenate în lupta cu COVID-19. Totodată, Centrul de triere de la Moldexpo este gata pentru funcționalitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X