foto simbol

Situație ingrată pentru agențiile turistice din Republica Moldova: trebuie să ramburseze banii pe care aceștia i-au achitat pentru contractele semnate până la 17 martie 2020 (n. r. – data instituirii stării de urgență de către Parlament), în vederea sezonului estival din acest an. Asta în condițiile în care, spun agențiile, banii au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate.

Subiectul a fost discutat astăzi, 8 aprilie, în cadrul unei conferințe video cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și reprezentanții Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova, Agenției de Investiții, Ministerului Justiției și Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

„Una dintre problemele stringente enunțate de agențiile turistice este rambursarea banilor pentru contractele semnate până la 17 martie 2020, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate”, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Drept soluție, ministerul a propus instituirea unui moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile în baza contractelor încheiate până la 17 martie 2020 și permiterea operatorului turistic de a rambursa banii într-un termen de până la 31 martie 2021, rambursarea eșalonată a pachetului turistic și emiterea voucherelor de vacanță flotante, cu o valabilitate de până la 31 decembrie 2021.

Sergiu Railean a menționat că propunerile vor fi incluse într-un document elaborat de minister și vor fi propuse spre examinare Comisiei pentru Situații Excepționale.

Foto: MEI

Oficialul a menționat că situația dramatică din acest sector afectează nu doar operatorii, dar și turiștii.

„Criza pandemică a lovit puternic nu doar în agențiile turistice din țara noastră, dar și în toată industria la nivel mondial. Am analizat propunerile venite din partea agențiilor de turism, măsurile pe care le-au adoptat alte țări în situație similară, dar și interesele turiștilor de a-și recupera banii sau de a-și reprograma vacanțele. În această situație este important să ajutăm afacerile din turism să supraviețuiască, dar și cetățenii noștri să fie asigurați”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

La conferința video au fost discutate și solicitările venite din partea mediului de afaceri pentru diminuarea consecinţelor negative asupra industriei turismului în contextul epidemiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here