Foto: deschide.md

Prim-ministrul Ion Chicu îl amenință pe primarul de Bălți, Renato Usatîi, că îl va acționa în judecată pentru calomnie, după ce acesta a declarat miercuri seara în cadrul unei emisiuni televizate că unii încearcă să facă averi pe timp de criză prin procurarea vizierelor cu 55 de lei bucata, când în țară sunt studenți și agenți economici care ar putea să le producă gratuit, iar statul să plătească doar materia primă. Mai mult, pentru că în drum spre Republica Moldova au dispărut 200 de mii de viziere pe car statul le-a comandat din China, autoritățile anunță că săptămâna viitoare vor organiza un zbor cargo charter din China pentru a aduce echipament necesar Republicii Moldova.

„Cu 3 săptămâni în urmă, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un Contract de achiziție a 200 mii viziere (ecrane de protecție). Preventiv, a fost plasat anunțul pentru oferte. A participat doar o singură companie la concurs. Prețul vizierei lavabile inclus în Contract – 54 de lei. Achitarea – după livrare. Până la ziua de astăzi nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum. Respectiv, nici un bănuț din buget nu este cheltuit din suma rezervată”, a scris Ion Chicu pe o rețea de socializare.

Citește și: Noi probleme cu echipamentul anti-COVID din China: Două milioane de măşti necorespunzătoare pentru Finlanda

Cât privește intenția primarului de Bălți de a-și vinde Rolls Royce-ul pentru a procura viziere la preș de 1 euro, prim-ministrul spune că Guvernul este gata să îi achite lui Renato Usatîi 54 de lei per vizieră, dacă timp de 5 zile acesta reușește să aducă în țară 200 de mii de viziere.

„Dacă nu le livrează, CAPCS îl va acționa în instanță pentru calomnie. Cel puțin”, susține premeirul.

Totodată, Chicu anunță că autoritățile vor organiza săptămâna viitoare un zbor cargo charter din China pentru a aduce echipament necesar Republicii Moldova – teste, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

„Intenția unor persoane iresponsabile ”de 1 EURO”, este de a zădărnici aprovizionarea țării cu aceste produse foarte importante pentru sănătatea și viața oamenilor”, se mai arată în mesajul prim-ministrului.

Cât privește faptul că țara nu mai dispune de materie primă pentru crearea echipamentului necesar pentru a o pune la dispoziție producătorilor autohtoni, Chicu spune că „depunem eforturi pentru a debloca exporturile respective din țările din regiune”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here