Foto simbol. Sursa: sanatateinfo.md

Autoritățile anunță suplimente salariale de până la 50% din salariul de funcție pentru angajații din asistența medicală primară și cea prespitalicească. Totuși, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că aceste suplimente la salarii vor fi acordate „în limita resurselor financiare existente”.

„Începând cu martie a fost luată decizia de a oferi posibilitatea de acordare a unui supliment de până la 50% din salariul de funcție și pentru personalul implicat în asistența medicală prespitalicească. Exact același indicator, același supliment va fi acordat și pentru asistența medicală primară în limita resurselor financiare existente, dar până la 50% din salariul de funcție existent”, a anunțat Viorica Dumbrăveanu astăzi, 9 aprilie, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, suplimentele vor fi acordate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală.

Se întâmplă după ce, la 15 martie, ministra a anunțat că angajații instituțiilor medicale strategice, care se alfă în prima linie în lupta cu COVID-19, vor primi un supliment de 100% la salariul de funcție.

Ministra Sănătății a venit cu precizări referitor la acordarea suplimentarului de 100% pentru personalul din instituțiile medicale spitalicești care se luptă cu epidemia de COVID-19.

„Personalul din cadrul instituțiilor medicale spitalicești va beneficia, în baza ordinului din 9 martie curent, de un supliment pentru realizarea indicatorului – tratarea persoanelor infectate cu COVID-19, în funcție de timpul real acordat în tratarea persoanelor vizate. Acest supliment se stabilește în cuantumul de 100% de salariul de funcție”, a mai declarat astăzi Viorica Dumbrăveanu.

Aceasta a precizat că se ia în calcul atât asistența oferită cazurilor confirmate de COVID-19, cât și a celor suspecte.

„Toate instituțiile sptalicești au fost incluse treptat în grupul instituțiilor strategice. La prima etapă era vorba de câteva spitale din Chișinău, acum vorbim despre mai multe spitale regionale”, a precizat ministra.

„Se acordă acest supliment în cuantum de 100% din salariul de funcție, în funcție de timpul real folosit în realizarea indicatorului de tratare a persoanelor infectate în funcție de perioada de activare a spitalelor strategice pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19”, a spus ea.

Potrivit ministrei, acestea sunt „elementele cheie” privind motivarea financiară a personalului implicat în lupta cu noul coronavirus.

Menționăm că în presă a apărut fluturașul de salariu primit pentru 12 ture de noapte de o asistență medicală, care l-a fotografiat și l-a publicat pe Facebook. Potrivit documentului, circa o treime din bani, inclusiv din suplimentele anunțate de autorități, au fost impozitate.

În declarațiile sale de astăzi, Viorica Dumbrăveanu nu a precizat dacă suplimentele anunțate vor fi impozitate, și dacă da, care este mărimea taxelor.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here