Foto simbol

Persoanele infectate cu virusul COVID-19 în formă simplă nu vor mai fi internate în spital, ci se vor tratata la domiciliu, sub supraveghere telefonică a medicului de familie. Totuși, în instituțiile spitalicești vor fi internate, în continuare, persoanele testate pozitiv cu COVID-19 care suferă și de alte boli, copiii și gravidele. O altă măsură anunțată de reprezentanții Ministerului Sănătății prevede că pacienții care se vor trata la domiciliu se vor auto-monitoriza în baza unui filmuleț video. Măsurile vor fi implementate începând de vineri, 10 aprilie.

Șef Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare urgente și comunitare, Tatiana Zatîc, a anunțat că de vineri, 10 aprilie, persoanele infectate cu virusul COVID-19 în formă simplă vor fi tratate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. Aceasta dă asigurări că toți medicii de familie din țară au fost instruiți în vederea tratării la domiciliu a persoanelor infectate cu COVID-19.

„De mâine rolul medicului de familie va fi de a asigura tratament la domiciliu a formelor ușoare. Suntem la etapa răspândirii comunitare a infecției COVID-19 și am inițiat pregătirea pentru această etapă de mai mult timp. Avem aprobat protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie. Conform acestui protocol, toți medicii de familie din țară au fost instruiți privind tratamentul la domiciliu. Astfel, la domiciliu se vor trata pacienții care nu au maladii cronice, cum ar fi diabetul zaharat, maladii cardio vasculare, ale aparatului respirator, maladii oncologice vor”, a declarat Tatiana Zatîc.

Conform acesteia, persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, cu semne clinice, vor fi în continuare internate în instituții spitalicești. De asemena, copiii și gravidele vor fi internați în spitale.

Monitorizare prin telefon. Pacienții vor învăța să își monitorizeze starea de sănătate

Conform procedurilor, pacienții care vor fi tratați la domiciliu nu vor interacționa cu medicii, ci vor fi monitorizați de acești prin telefon. De asemenea, cei care se vor trata la domiciliu vor trebui să învețe anumite proceduri în vederea monitorizării strării de sănătate.

„Sunt puse la dispoziția medicilor instrumentele necesar pentru a supraveghea și monitoriza telefonic pacienții. Asta se va efectua telefonic, iar la apariția semnelor clinice fiecare pacient va primi indicații necesare pentru tratamentul respectiv. Pentru pacient este elaborată o fișă de monitorizare, în care se va duce evidența supravegherii pe parcursul a 14 zile. Este pregătit și un film care va fi transmis fiecărei persoane aflate în tratament la domiciliu care va ajuta persoana pentru a se auto-monitoriza. Va învăța cum se efectuează corect măsurarea temperaturii, frecvența respirației. Toate aceste explicații vor servi ca platformă și suport pentru fiecare persoană aflată în tratament la domiciliu”, a mai declarat Tatiana Zatîc.

Simptomele… și medicul de familie decide asupra spitalizării

Sefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Spitalicești a Ministerului Sănătății, Svetlana Lupu, a precizat că maturii vor fi spitalizați doar în cazul în care se vor încadra în criteriile de spitalizare sau la sesizarea medicului de familie.

„Odată cu implementarea tratamentului la domiciliu, toate eforturile spitalelor se vor axa preponderent pe categoriile de persoane care definesc criteriile de spitalizare. Pentru adulți vom merge pe o filieră nouă – vor fi spitalizării doar atunci când sunt criterii de spitalizare sau la sesizarea medicilor de familie atunci când starea pacientului nu permite tratamentul la domiciliu și este necesar de spitalizat”, a spus Svetlana Lupu.

Cât privește copiii și gravidele, Lupu susține că aceste categorii de persoane vor fi spitalizate la toate etapele – suspect, caz confirmat și tratament.

În Republica Moldova sunt înregistrate la moment 1.174 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. Din numărul total de cazuri, 1.058 sunt cu transmitere locală și 116 cazuri de import.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here