Stare de urgență într-un oraș chinez de la frontiera cu Rusia: Coronavirusul este readus în China

Autor: , in Externe / 9 aprilie, 2020, 14:37

Cartiere blocate, spital improvizat, frontiera închisă călătorilor: un orăşel chinez care se învecinează cu Rusia este în alertă în faţa sosirii călătorilor contaminaţi cu noul coronavirus, transmite joi AFP.

Carantina a fost ridicată miercuri la Wuhan (centru), locul de unde s-a răspândit COVID-19. Dar în aceeaşi zi, la circa 2.000 km, localitatea Suifenhe, în provincia Heilongjiang (nord-est), a decis să-şi izoleze cei 70.000 de locuitori.

Oraşul a devenit unul din principalele posturi de trecere rutieră a frontierei cu Rusia de la suspendarea la sfârşitul lunii martie de către autorităţile ruse a tuturor legăturilor aeriene internaţionale, scrie Agerpres.

În acest context, mulţi călători aflaţi pe teritoriul rusesc au plecat cu avionul pe curse interne spre Vladivostok (Extremul Orient), de unde s-au îndreptat apoi pe cale terestră spre Suifenhe, aflat la 200 km de acolo.

Dar Comisia de sănătate a provinciei Heilongjiang a anunţat în ultimele zile o creştere îngrijorătoare a numărului de persoane contaminate sosite în regiune din străinătate: 25 – miercuri, apoi 40 – joi. Toţi sunt chinezi veniţi din Rusia.

Numărul noilor decese în China este – potrivit declaraţiilor oficiale – de mai puţin de cinci pe zi de o săptămână. Dar autorităţile rămân în alertă faţă de cazurile importate, care ar putea declanşa un al doilea val epidemic.

Or, noul coronavirus progresează în Rusia, înregistrându-se peste 10.000 de cazuri confirmate.

Ca reacţie, Suinfenhe şi-a închis frontiera pentru călători, menţinând-o totuşi deschisă pentru mărfuri, a indicat joi agenţia de presă oficială Xinhua, citându-l pe primarul localităţii.

Suifenhe a decis de asemenea de miercuri să izoleze toată cartierele de locuinţe. O măsură draconică, care aminteşte de cea aplicată în Wuhan între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii aprilie, scrie AFP.

În fine, orăşelul este pe cale de a amenaja un spital temporar cu 600 de paturi într-o clădire deja existentă, a relatat Xinhua, preluată de AFP. Lucrările ar urma să fie terminate sâmbătă, iar circa 400 de cadre medicale vor fi detaşate acolo.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *