(VIDEO) CC a suspendat angajarea răspunderii Guvernului. Chicu: Mulți oameni nu vor avea de pâine

Autor: , in COVID-19 / Politic / Populare / 9 aprilie, 2020, 17:25

Curtea Constituțională (CC) a suspendat astăzi, 9 aprilie, proiectul de lege asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19.

Citește și: (DOC) Suspendată, nu și anulată. CC va decide luni soarta legii prin care Guvernul și-a angajat răspunderea

Potrivit oficialului, decizia CC ar fi fost adoptată cu câteva ore în urmă. Această nu se regăsește, deocamdată, pe site-ul Înaltei Curți (UPDATE 18:00 – A fost publicată ulterior).

„Nu avem dreptul să achităm ajutoarele sociale”

„Adresarea la CC a fost efectuată de câțiva deputați ai blocului ACUM și ai grupului Pro-Șor (n. r. – s-a referit la grupul parlamentar Pro Moldova). Prin această suspendare Guvernul nu are dreptul să achite 2775 de lei ajutorul de șomaj, deși avem mii de oameni înregistrați pentru acești bani. Guvernul nu poate achita venitul lunar minim garantat majorat la 1300 de lei, nici indemnizația pentru copii, de 975 de lei. Guvernul nu poate restitui agenților economici acele 45% din fondul de salariu, subvenția aprobată prin proiectul de lege respectiv. Guvernul nu-i poate scuti pe patentari de plata respectivă, de aceea patentele se anulează.

Legea este suspendată. Guvernul nu poate diminua cota pentru HORECA de la 20 la 15% și nu poate amâna până la 25 iulie plata locală pentru agenții economici, care sunt obligați să achite”, a declarat Ion Chicu.

„Acesta este rezultatul populist și irensponsabil al politicienilor. Legea care a intrat în vigoare marți nu poate fi aplicată. Înaintarea cererilor pentru persoanele car enu pot beneficia este stopată, ANOFM nu poate recepționa aceste cereri și nu putem achita acești bani”, a spus Chicu.

Șeful Executivului a anunțat convocarea membrilor Guvernului pentru a discuta pașii de mai departe.

„Nu e exclus că va trebui să convocăm Comisia Situații Excepționale pentru a lua decizii radicale. Pentru luna aprilie, foarte mulți cetățeni nu au de pâine”, a adăugat oficialul.

Cine a sesizat Curtea Constituțională

La 7 aprilie, deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a anula, potrivit lui, „trei prevederi extrem de nocive care au fost băgate pe ultima sută de metri în asumarea de Guvern”. „Nu am cerut anularea tuturor prevederilor, ci doar a celor trei recunoscute practic de toată lumea că ar facilita niște scheme pe timp de criză”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Anume în baza acestei sesizări (comasată cu cele expuse mai jos) magistrații CC au decis suspendarea proiectului de lege prin care Guvernul și-a angajat răspunderea.

Potrivit Platformei DA, următoarele prevederi din proiectul de lege sunt „abuzive”: cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale.

Tot la 7 aprilie deputați ai PAS au sesizat de două ori CC referitor la unele prevederi din pachetul de legi asumate de Guvern care, potrivit formațiunii, facilitează evaziunea fiscală și furtul banului public.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art. 106/1 din Constituție, astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi din Legea nr. 56/2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

În aceeași zi, reprezentanții grupului parlamentar Pro Moldova au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită să fie verificate și anulate prevederile legii asumate de Guvern, care „nu au legătură cu starea de urgență și lupta cu pandemia”. De asemenea, amceștia au contestat și procedura de asumare de răspundere.

„Prin asumarea de răspundere, guvernarea și-a asigurat implementarea unor scheme, profitând de pandemie, ca afacerile să le meargă bine. Puținele măsuri de susținere pentru cetățeni puteau fi aprobate lejer de Comisia pentru Situații Excepționale”, au declarat reprezentanții Pro Moldova.

Citește și: Candu: 90% din angajarea răspunderii Guvernului nu se referă la măsuri anti-criză, ci la promovarea schemelor (VIDEO)

Guvernul și-a angajat răspunderea

Amintim că săptămâna trecută Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, adoptând un proiect de lege ce prevede măsuri sociale și economice în perioada stării de urgență provocate de virusul COVID-19. Totodată, în proiect au fost incluse unele prevederi legate de industria tutunului, de taxele pentru exploatarea resurselor minerale, calificate de opoziția parlamentară drept „promovarea unor interese de grup”.

Citește și: Angajarea răspunderii Guvernului este nulă, consideră Partidul Șor (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X