captură privesc.eu

„Cât de mari trebuie să fie încălcările pentru ca să fie recunoscute de o Curte în care ați delegat foștii voștri fruntași de partid?”, se întreabă Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională (CC) a suspendat legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. „Dragi guvernanți, vă felicit cu o nouă gafă publică de proporții”, a declarat liderul grupului parlamentar Pro Moldova.

„Stare de urgență nu înseamnă dezlegare pentru corupție, abuzuri și încălcări. Nu vom permite să vă faceți de cap cât timp oamenii stau acasă și să profitați de situația complicată din țară.

Comisia pentru situații excepționale putea și poate în continuare să aprobe cu efect imediat suport pentru oameni, Parlamentul ar fi putut vota în două lecturi legea, pentru ca deja în aceiași zi să fie promulgată, au fost și sunt instrumente legale eficiente pentru susținerea populației și a medicilor.

Nu sunt și nu credeți că veți avea vreodată instrumente suficiente pentru abuzuri și corupție. Faceți treabă și lăsați jocurile. Felicit toți colegii din Parlament cu această mică victorie pentru statul nostru de drept”, a declarat politicianul.

„Și da, dle prim-ministru Chicu, Guvernul poate aplica toate măsurile enumerate de Dvs printr-o simplă dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale”, a adăugat acesta.

Curtea Constituțională (CC) a suspendat astăzi, 9 aprilie, proiectul de lege asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu.

Reprezentanții grupului parlamentar Pro Moldova se numără printre cei care au depus o sesizare la CC privind proiectul de lege prin care Executivul și-a angajat răspunderea.

„Adresarea la CC a fost efectuată de câțiva deputați ai blocului ACUM și ai grupului Pro-Șor (n. r. – s-a referit la grupul parlamentar Pro Moldova). Prin această suspendare Guvernul nu are dreptul să achite 2775 de lei ajutorul de șomaj, deși avem mii de oameni înregistrați pentru acești bani. Guvernul nu poate achita venitul lunar minim garantat majorat la 1300 de lei, nici indemnizația pentru copii, de 975 de lei. Guvernul nu poate restitui agenților economici acele 45% din fondul de salariu, subvenția aprobată prin proiectul de lege respectiv. Guvernul nu-i poate scuti pe patentari de plata respectivă, de aceea patentele se anulează.

Legea este suspendată. Guvernul nu poate diminua cota pentru HORECA de la 20 la 15% și nu poate amâna până la 25 iulie plata locală pentru agenții economici, care sunt obligați să achite”, a declarat Ion Chicu.

„Acesta este rezultatul populist și iresponsabil al politicienilor. Legea care a intrat în vigoare marți nu poate fi aplicată. Înaintarea cererilor pentru persoanele care nu pot beneficia este stopată, ANOFM nu poate recepționa aceste cereri și nu putem achita acești bani”, a spus Chicu.

Șeful Executivului a anunțat convocarea membrilor Guvernului pentru a discuta pașii de mai departe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here