Chișinăul cere convocarea formatului „5+2” pentru a examina situația epidemiologică în regiunea transnistreană

Autor: , in COVID-19 / Social / 10 aprilie, 2020, 17:24

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, cere convocarea formatului „5+2” pentru găsirea unor soluții în situația de criză epidemiologică și lipsă de deschidere a Tiraspolului pentru gestionarea comună a crizei, acuzând că cei din regiunea transnistreană tratează neserios pericolul pandemiei COVID-19.

„Urmare a multiplelor eforturi de soluționare a unor situații de urgență cauzate de pandemia de COVID-19, lipsa informațiilor reale, dar și blocarea acțiunilor de salvare a vieților omenești, constat că unica soluție care se impune este convocarea în regim de urgență a formatului 5+2”, a declarat Cristina Lesnic într-un briefing de presă.

Conform acesteia, așa-numita autoizolare a structurilor din stânga Nistrului nu se încadrează în dimensiunea legală a drepturilor omului, iar celor 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova ce locuiesc în regiunea transnistreană le este îngrădit accesul la medicamente compensate și servicii medicale. În acest sens, au fost sesizate Organizația Mondială a Sănătății, partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, avocatul poporului, ONG-uri de specialitate.

„Timp de o săptămână au fost depuse eforturi pentru convocarea Grupului de lucru în domeniul sănătății, însă partea transnistreană nu a onorat invitația Chișinăului. În acest context, Cristina Lesnic și-a exprimat regretul pentru faptul că partea transnistreană tratează cu ignoranță și într-un mod neserios pericolul COVID-19 și efectele sale asupra țării noastre”, susține Lisnic.

O altă problemă gravă și cu posibil impact pe termen lung, raportată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, este instalarea a 18 posturi de control ilegale, încălcând toate înțelegerile anterioare, limitând libera circulație a persoanelor și încălcând drepturile fundamentale ale omului. Astfel, 95 de medici din Zona de securitate au sesizat Biroul Politici de Reintegrare că nu-și pot exercita atribuțiile din cauza carantinei impuse de către partea transnistreană.

„În același context, au fost examinate mai multe soluții, inclusiv transportarea organizată sau cazarea temporară, benevolă, cu sprijinul Uniunii Europene, a medicilor ce locuiesc pe malul stâng al Nistrului, dar lucrează în localitățile din partea dreaptă. De asemenea, a fost extins programul de funcționare a bacului de la Molovata, s-a asigurat procedura de achitare a salariilor pentru toți profesorii din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Însă, toate acestea sunt doar soluții provizorii, iar Chișinăul dorește identificarea unor soluții cuprinzătoare pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19 în toată țara”, mai spune viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *