Teste pentru toată lumea! Unica ţară care oferă teste pentru coronavirus către populaţie

Autor: , in Externe / 10 aprilie, 2020, 17:47

Islanda, stat insular cu 360.000 locuitori, a reuşit până acum cu brio să controleze răspândirea epidemiei de coronavirus. Chiar dacă a declarat până acum 1.648 cazuri de pacienţi diagnosticaţi pozitiv, Islanda nu a ordonat restricţii de circulaţie ori carantinarea populaţiei. Doar 6 oameni au murit din cauza COVID-19 în această ţară.

Potrivit presei din Islanda, specialiştii au testat şi oameni care nu prezentau simptome. Aşa au ajuns doctorii islandezi la concluzia că până la 50% dintre purtătorii coronavirusului sunt asimptomatici.

„Este rezultatul unei strategii pe care o consider foarte benefică şi cred că este unică în lume din câte ştiu” a declarat Kristjana Asbjornsdottir, profesor universitar de origine isladeză la Universitatea din Washington, SUA.

„Strategia ţării noastre s-a bazat doar pe probe concrete. Nu am testat doar indivizi care prezentau simptome, ci am testat populaţia în general” a declarat pentru BBC Jóhanna Jakobsdóttir, profesor de biostatistica în cadrul Centrului de Ştiinţe şi Sănătate Publică a Universităţii din Islanda.

Chiar dacă abia în februarie ţara a înregistrat prima infectare cu Coronavirus, măsurile de prevenire au fost luate cu mult timp înainte. Astfel, toţi turiştii sau persoanele care reveneau înapoi în Islanda au fost testaţi înainte de a păşi pe teritoriul ţării, scrie Mediafax.

În Islanda nu s-a declarat stare de urgenţă şi nici nu s-au suspendat activităţile economice, magazinele şi şcolile fiin în continuarea deschise, însă cu o atenţie sporită. Statul insular are la dispoziţie doar 20 de camere de terapie intensivă dotate cu ventilatoare care-i pot ajuta pe cei infectaţi cu COVID-19.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *