Igor Munteanu: Moldova ar fi putut primi mai mulți bani de la UE dacă Guvernul ar fi apelat mai rapid

Autor: , in Politic / 11 aprilie, 2020, 17:22

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a precizat că Republica Moldova ar fi putut primi mai mulți bani din partea Uniunii Europene (UE), „ar fi apelat mai rapid la UE, punând la dispoziția autorităților europene mai multă informație credibilă despre gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic din Republica Moldova”.

Potrivit lui Munteanu, UE a oferit un răspuns coordonat statelor membre și statelor asociate. UE a mobilizat 47 de miliarde de euro pentru a consolida sectoarele de sănătate publică din spațiul comunitar și atenuarea impactului socio-economic al crizei.

„UE a mobilizat mijloace pt a coordona efortul guvernelor naționale din statele membre pentru a combate răspândirea virusului și a-l ține sub control strict. UE a oferit 87 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a acorda cetățenilor săi mai multă și mai calitativă îngrijire medicală, echipamente și materiale sanitare, susținere pentru medici.

Munteanu a mai spus că, țara noastră ar fi putut primi mai mulți bani din partea Uniunii Europene, în cazul în care „actualul Guvern ar fi apelat mai rapid la UE, punând la dispoziția autorităților europene mai multă informație credibilă despre gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic din RM, și nu ar fi umblat ”cu cioara vopsită””.

„În acest fel, Republica Moldova a primit de la UE de 2 ori mai puțini bani decât Ucraina și Georgia și sub ajutorul acodat Armeniei. Și acest răspuns este o notă proastă pusă Guvernului Chicu, care demonstrează un stil incalificabil atunci când, în loc de a căuta decizii optime și adecvate la extinderea dramatică a infecției în rândul medicilor și personalului sanitar (30%), preferă să se lupte cu presa care-l critică, cu pacienții spitalizați și opoziția parlamentară, care a disputat la Curtea Constituțională subiectul neconstituționalității legii adoptate prin asumare de răspundere. Nu lupți cu opoziția dacă ești prim-ministrul unui Guvern investit de Parlament, lupți cu pandemia”, a mai adăugat Munteanu.

Totodată, deputatul PPDA a conchis că „premierul Ion Chicu ar trebui și el să dezmintă public învinuirile lansate în adresa opoziției, întrucât decizia Curții Constituționale de a suspenda efectele legii, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, este un rezultat al procedurilor încălcate.

„Rezultatul celor trei subiecte dubioase, contestate în sesizarea Platformei DA, și nu în mod necesar, „uneltirilor opoziției împotriva bugetarilor”. Să fim serioși! Din păcate, fără a aștepta decizia finală a Curții, premierul Chicu s-a grăbit să rezolve o situație de criză punând pe seama Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate publică, răspunderea acțiunilor sale, în ciuda faptului că această comisie reprezintă doar un organ coordonator, fiind subordonată Guvernului și lipsindu-i forța juridică și competența materială. Totul va avea urmări”, a conchis Igor Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *