Năstase cere CSM-ului ridicarea mandatului de judecător la CC al lui Țurcan, după dezvăluirile lui Dodon

Autor: , in Politic / 13 aprilie, 2020, 15:04

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii cererea privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a președintelui Curții Constituționale (CC) și retragerea mandatului de judecător la CC a lui Vladimir Țurcan. Se întâmplă după ce președintele Igor Dodon a declarat vineri că l-a sunat pe Vladimir Țurcan să discute despre decizia CC de suspendare a legii prin care Guvernul și-a angajat răspunderea, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii.

În sesizare, liderul Platformei DA precizează că la 10 aprilie, în cadrul unei intervenții live pe pagina sa de Facebook președinte Igor Dodon a declarat că l-a telefonat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, pentru a-l întreba ce s-a întâmplat în legătură cu decizia CC referitoare la cererea de suspendare a legii asumate de Guvern.

„În cadrul discuției avute, Vladimir Țurcan i-a comunicat lui Igor Dodon faptul că această decizie a fost votată în modul următor: 4 voturi ”pro” și 2 voturi ”împotrivă”…; că dl Țurcan a votat împotriva acestei decizii și că el are opinie separată”, se arată în sesizare.

„Statutul de judecător al Curții Constituționale, pe care l-a acceptat ex-deputatul PSRM Țurcan Vladimir cu ocazia învestirii în funcția de judecător constituțional, impune mai multe obligații, printre care îndeplinirea atribuțiilor cu imparțialitate și în respectul Constituţiei, păstrarea secretului deliberărilor și al voturilor, să nu ia poziţie publică sau să dea consultații în probleme ce țin de competenţa CC, la adoptarea actelor Curții să-şi exprime votul afirmativ sau negativ, să nu permită folosirea funcției sale în scop de propagandă de orice fel, să se abțină de la orice acțiune contrară statutului de judecător, precum și alte obligații legale, nerespectarea cărora se sancționează cu ridicarea mandatului de judecător”, constată autorul sesizării Andrei Năstase.

Conform sesizării, Țurcan a admis punerea în discuție, la solicitarea președintelui Igor Dodon, a procedurii de înfăptuire a jurisdicției constituționale, într-o procedură neadmisă de lege, acționând atât în frauda statutului de judecător constituțional cât și în cea a aparențelor de independență a Curții Constituționale.

Mai mult, Năstase susține că Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al CC acționând în „frauda statutului de judecător constituțional în raport cu președintele Igor Dodon, într-o procedură neadmisă de lege, a atentat la statutul constituțional al Curții Constituționale, în calitatea sa de instituție independentă și garant al supremației Constituției, asigurării realizării practice a principiului separației puterii în stat, având drept consecință compromiterea aparențelor de independență a Curții Constituționale, încrederii publicului în justiție și prestigiul Curții Constituționale în calitatea sa de instituție independentă și nesubordonată politic”.

Citește și: (VIDEO) Președintele CC se abține de la judecarea cauzei privind legea de angajare a răspunderii Guvernului

Acuzându-l pe Vladimir Țurcan de încălcarea obligației de a-și îndeplini atribuțiile de judecător constituțional și președinte al CC cu imparțialitate și în respectul Constituției, încălcarea obligației statutare de a păstra secretul deliberării și al votului la adoptarea deciziilor față de care a manifestat interes președintele Igor Dodon, încălcarea obligației de a nu permite utilizarea funcției de judecător, încălcarea obligației de a se abține de la orice acțiuni contrare statutului de judecător și încălcarea jurământului, liderul Platformei DA solicită ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al lui Vladimir Țurcan.

Amintim că Vladimir Țurcan și-a declarat recuzarea de la examinarea sesizărilor pe prevederile legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Vladimir Țurcan a făcut acest anunț în debutul ședinții Curții de astăzi, 13 aprilie, în care Înalta Curte va decide în privința legii pe care a suspendat-o joi, 9 aprilie.

„În spațiul mediatic au apărut unele comentarii, interpretări și opinii care mă vizează. Le apreciez ca neîntemeiate și pur politice. Nu voi intra în discuții. Pentru mine e mai important restabilirea și consolidarea imaginii Curții Constituționale”, a declarat președintele CC. „Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii referitor la independența și impațialitatea la examinarea speței în cauză, declar abținerea mea de la examinare”, a adăugat el.

Cererea sa a fost acceptată de magistrații CC, iar președinta ședinței de astăzi a devenit judecătoarea Liuba Șova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X