COVID-19. Cel mai mare producător de ulei din R. Moldova își sistează activitatea. Administrația este nemulțumită

Autor: , in COVID-19 / Economic / 14 aprilie, 2020, 18:09

Comisia pentru Situații Excepționale din municipiul Bălți a anunțat despre plasarea în carantină a societății pe acțiuni „Floarea Soarelui”, în perioada 14-27 aprilie. Decizia se referă inclusiv la sistarea activității întreprinderii vizate pe durata regimului de carantină și a fost luată după ce șase angajați au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. .

„Toți angajații întreprinderii, cu excepția persoanelor ce răspund pentru pază, securitate și întrerupere a procesului tehnologic, se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu. Starea de sănătate a fiecărui angajat va fi coordonată cu IMSP „Centrul Medicilor de Familie Bălți” și Inspectoratul de Poliție Bălți. Autoizolarea la domiciliu este obligatorie pentru fiecare angajat.

Administrația întreprinderii S.A. „Floarea Soarelui” va elabora un plan pentru lichidarea focarului de infecție COVID-19 și îl va coordona cu Centrul de Sănătate Publică Bălți, după care îl va prezenta spre aprobare Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Bălți.

Nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei de tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate”, se arată în decizia Comisiei.

Administrația companiei solicită revizuirea deciziei

Într-un comunicat de presă, producătorul califică decizia drept una pripită și nejustificată.

„Angajații infectați cu noul coronavirus au fost izolați și urmează un tratament, iar persoane care s-au aflat în contact cu aceștia se află în carantină. În același timp, din peste 600 de angajați, 145 au fost testați, iar rezultatul a fost unul negativ. Acești 145 de angajați ar putea pe deplin să asigure activitatea companiei, care este una strategică din punct de vedere al asigurării securității alimentare a republicii. Mai mult, intenționăm să testăm și alți angajați, care de asemenea ar putea fi ulterior implicați în procesul de producție”, se arată într-un comunicat al producătorului.

„S.A. „Floarea Soarelui” regretă că Comisia nu a acordat atenție nici argumentelor noastre, nici specificului activității, nici asigurărilor noastre prin care ne asumăm responsabilitatea de a asigura întreprinderea cu tot necesarul pentru producere și respectarea tuturor normelor specifice perioadei în care ne aflăm.

În rezultat, cetățenii vor putea resimți efectele social-economice, inclusiv poate fi majorat prețul unui produs atât de necesar ca untul, pentru că se va recurge la înlocuirea acestuia cu un produs mai scump, importat”, se mai arată în comunicat.

Întreprinderea solicită Comisiei municipale pentru Situații Excepționale să-și revizuiască decizia.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *