Dezvăluirile unui moldovean revenit acasă cu o cursă privată din SUA: „Autoritățile mai au de muncit ca să le dau măcar nota 1”

Autor: , in Actualitate / Social / 14 aprilie, 2020, 14:35

Săptămâna trecută a fost autorizată o cursă charter pe ruta Londra-Chișinău care a avut la bord un singur pasager. Anunțul despre această cursă a fost făcut de premierul Ion Chicu care a spus că nu știe despre ce pasager este vorba și chiar dacă ar cunoaște, autoritățile nu ar divulga numele acestuia. Sâmbătă, 11 aprilie, pasagerul misterios al cursei a fost asociat cu fotograful moldovean Stas Blagoslovitu, imediat după ce acesta a publicat câteva fotografii la bordul unui avion.

Redacția Cotidianul.md a luat legătura cu Stas Blagoslovitu pentru a afla ce se află, de fapt, în spatele acestui subiect care a stârnit multă curiozitate.

Fotograful moldovean ne-a confirmat că a revenit săptămâna trecută în Republica Moldova, doar că, nu a aterizat pe Aeroportul din Chișinău, nici ruta din Londra nu este cea cu care a revenit acesta. Stas a revenit din Statele Unite ale Americii, acolo unde locuiește de puțin peste 3 ani.

Avion privat, nu cursă charter. A avut probleme la procurarea biletului la avion al unei curse charter

Stas Blagoslovitu ne-a mărturisit că, în încercarea de a reveni în Republica Moldova s-a confruntat cu mai multe probele, prima fiind atitudinea la nivelul diplomatic.

„La fel ca orice moldovean, mai întâi am apelat la misiunea diplomatică. Am telefonat la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Atitudinea m-a lăsat mască. Adică, la nivel diplomatic să porți un asemenea dialog, mă scuzați, e inadmisibil. Încă de la începutul discuției am înțeles că nu voi obține un bilet la o cursă charter. Adică, nu am șanse nici în viitorul apropiat să ajung în Republica Moldova (…) Autoritățile statului nu mi-au oferit suport pentru a mă ajuta să organizez cursa din SUA spre Chișinău”, a declarat Stas Blagoslovitu.

Tânărul spune că odată ce a înțeles că lucrurile nu stau așa cum a spus președintele Igor Dodon și diplomații, a decis să revină în țară cu propriile forțe.

„După dezamăgirea provocată de angajații misiunii diplomatice, am mers direct la un aeroport din America. Și, cu propriile forțe, am obținut un zbor privat, dar nu cursă charter (…) Și da, referitor la moldovenii care vor să revină acasă, e cea mai mare prostie să sune la ambasadă, m-am convins, după ce am sunat și eu. Nu mă așteptam la așa nivel de abordare, ținând cont de rang, totuși, e misiune diplomatică. Am rămas total dezamăgit”, ne-a relatat fotograful moldovean.

Drumul către Republica Moldova. Punctul A – misterul B – C – D

Stas a dezvăluit că avionul privat a avut ruta Statele Unite ale Americii (punctul A). A urmat o escală (punctul B), despre care nu vrea să spună, apoi punctul C – aterizarea pe Aeroportul din București.

„Punctul B lasă-l să rămână un mister. Așa să fie o curiozitate ascunsă”, spune Stas. De la Aeroportul din București a fost condus la trecerea frontierei cu o mașină a Poliției române.

„Și iată aici vine partea interesantă. Autoritățile moldovenești vorbesc despre carantină, poliță de asigurare medicală obligatorie. Dar despre cum se descurcă un cetățean care are nevoie să îl ajute? Cum să se descurce? Cum să procedeze? De la ce să înceapă? Dar măcar o cartelă SIM ca să pot suna cum o obțin? Aceste răspunsuri nu se încadrează în planul legal?” se întreabă Stas.

Tânărul spune că de la frontiera din România a ajuns în Republica Moldova cu o mașină privată (Punctul D).

Cine știa că Stas revine în Republica Moldova și care e motivul

„De fapt nimeni nu știa că vin, nici măcar mama. Nu am vrut să fie îngrijorați cum voi ajunge eu acasă. Acum sunt în carantină. Dar, oamenii dragi mie știu că eu sunt acasă. Așteptăm să treacă cele 14 zile. Am venit acasă doar ca să fiu lângă cei dragi. De un an nu am mai fost acasă. Demult planificasem să vin acasă de Paște, aveam și bilet, dar au fost suspendate zborurile aeriene odată cu declanșarea Stării de Urgență. Încă nu știu cât timp voi sta în Republica Moldova și când, cum o să plec în SUA”, ne-a mai spus tânărul.

Stas Blagoslovitu ne-a spus că, după postarea sa de pe Facebook, este sunat de conaționali și întrebat cum a reușit să ajungă acasă.

„Sunt de acord să ajut. Ofer sfaturi, atât cât pot. Donez dacă trebuie, că am mai făcut donații și am să fac cât am să pot. Dar, știți ce mă deranjează? Când omul, în general, nu mă refer la moldoveni. Mă irită când cineva așteaptă. Așteaptă cineva să facă pentru el. Sunt invadat de mesaje și apeluri să le spun cum am reușit să ajung acasă. Am ajutat pe cei care vor cu adevărat”, ne-a povestit fotograful moldovean.

Revenim la pasagerul misterios din Londra care a creat confuzie

Stas susține că nu este el pasagerul care a zburat de la Londra la Chișinău, dar îi recomandă celui care a făcut-o să își dezvăluie identitatea.

„Atunci și va fi interesantă reacția celor care m-au asociat cu pasagerul acestei curse, doar după niște fotografii, fără să îmi fie cerută reacția. Vă asigur că nici măcar escală nu am avut la Londra și vă pot aduce o mie de motive”.

Mulțumesc-ul ironic pentru președinte

Cât privește comentariul „mulțumesc președintelui pentru suport și buna organizare”, atașat mesajului său de pe Facebook, tânărul spune că a fost ironie.

„Sigur că unii nu au tratat ca atare gândul meu. Sigur că am fost ironic, luând în considerație că autoritățile nu au mișcat un deget ca să pot obține un zbor. Nivelul de discuție, atârnare, nu a fost unul corespunzător misiunii diplomatice, despre ce altceva să mai vorbim. Politicul din Republica Moldova mai au mult de muncit ca să le pot da măcar nota 1”, a a adăugat Stas.

Cât a costat zborul?

„Pentru unii o să pară mult, pentru alții puțin. Dacă o să spun o cifră poate fi interpretată greșit. Așa că, să trecem de acest subiect. Mi se pare corect așa”, a conchis fotograful moldovean Stas Blagoslovitu, care a călătorit în peste 100 de țări.

„Cu 2 ani în urmă erau peste 70 de țări, acum, la sigur sunt peste 100 și numărul va continua să crească”, ne-a spus acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X