Escrocheriile unui cetățean rus în Republica Moldova pentru care riscă închisoare de până la 15 ani

Autor: , in Social / 14 aprilie, 2020, 16:26

Un cetățean al Federației Ruse, în vârstă de 45 de ani, este suspectat de comiterea mai multor escrocherii pe timp de pandemie, în Republica Moldova. Acesta a fost reținut de ofițerii Inspectoratului național de investigații, în comun cu ofițerii Direcției generale urmărire penală, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

În urma investigațiilor, s-a constatat că cetățeanul rus folosindu-se de declanșarea stării de urgență în țară și faptul că în această perioadă companiilor de leasing le este sistată activitatea, a pus la cale o schemă infracțională, de dobândire ilicită a bunurilor altor persoane, sub pretextul gestionării unei companii de leasing.

Astfel, pentru realizarea scopurilor, suspectul a închiriat un oficiu în municpiul Chișinău și a angajat persoane pentru distribuirea publicității și atragerea potențialelor victime. Compania oferea condiții avantajoase și rate procentuale mult mai joase persoanelor, comparativ cu ratele companiilor de leasing din RM și semnau cu acestea contracte fictive de creditare.

Suspectul a obținut în calitate de prima rată obligatorie, mijloace bănești în sumă de peste 400 mii lei.

Oamenii legii l-au reținut și plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar dacă persoanelor li se va dovedi vinovăția, aceștea riscă pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Suspectul a fost anterior judecat pe teritoriul Federației Ruse, pentru comiterea mai multor escrocherii, fiind eliberat din detenție la finele anului 2019.

Polițiștii continuă activitățile de prevenire și curmare a infracțiunilor, dar și identificarea altor persoane care profită de perioada de pandemie în scopuri infracționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *