Igor Munteanu cere autorităţilor să acorde ajutorul de şomaj deţinătorilor de patentă şi furnizorilor de servicii

Autor: , in Politic / 14 aprilie, 2020, 17:54

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, solicită Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) să acorde ajutorul de şomaj şi deţinătorilor de patentă pentru perioada stării de urgenţă, menţionând că această categorie de antreprenori a fost lovită dur după sistarea activităţii tuturor pieţelor şi a unităţilor de prestare a serviciilor.

Parlamentarul constată o lacună gravă în dispozițiile emise de Guvernul Republicii Moldova și CSE prin care toți deținătorii de patentă din țară nu se regăsesc printre categoriile care pot solicita ajutor de șomaj.

„Această lacună afectează direct circa 15.000 deținători de patente și circa 30.000 membri ai familiilor lor. Guvernul trebuie de urgență să corecteze discriminarea. Este o crimă să-i lași înafara ajutorului de șomaj dintr-o scăpare ori dintr-o opinie eronată cu privire la funcția patentelor în economia națională. Mai mult, actualii deținători de patentă au achitat ani în șir contribuții sociale la bugetul de stat, servicii medicale, estimate doar în anul 2019 la circa 36 milioane de lei într-un singur an. Nu-i putem lăsa să moară de foame din ambiție ori din trufie”, a declarat deputatul Igor Munteanu în cadrul unui briefing.

Munteanu constată că în prezent peste zece mii de patentari și familiile acestora practic sunt lipsiți de orice sursă de existență și mulți dintre ei la propriu nu au ce mânca.

„Deja este viral cazul familiei care și-a anunțat copilul că pune pe masă ultima bucățică de pâine. Situația în care s-au pomenit categoriile de cetățeni menționate și familiile lor este cu atât mai alarmantă cu cât se pare că starea de urgență nu va fi ridicată prea curând, evoluția actuală, încă nefastă, a situației epidemiologice în Republica Moldova fiind certă”, susține deputatul.

Astfel, parlamentarul cere prim-ministrului să corecteze acordarea îndemnizațiilor de șomaj și altor categorii de furnizori de servicii (frizeri, cizmari, ciasornicari, mecanici la atelierile de reparații), care au rămas ca urmare a dispozițiilor emise de CSE fără mijloace de existență, aplicând sistarea activităților lor obișnuite ca urmare a restricțiilor impuse de Guvern. Este cinic să te prefaci că nici ei nu există.

„Acești cetățeni au dreptul legal să-și primească îndemnizațiile de șomaj din partea statului căruia i-au achitat impozite”, comentează Munteanu.

Totodată, se solicită reluarea regimul de alimentare a copiilor din familii vulnerabile, care au rămas fără mese asigurate în școlile închise pe durata pandemiei, mai ales copiii de clasa I-IV.

„S-a vorbit în ultima vreme de un ”moratoriu asupra politicii”. Cred că avem nevoie de un moratoriu, dar nu pe discuții politice – pentru că asta ar însemna ”dictatură” sau putinism, sau oricare alt calificativ indecent, – dar pe folosirea abuzivă a banilor publici în scopuri propagandistice: 30 milioane pentru Memorialul Eternitate, covoare și mașini de lux, aplicații IT care nu-și au nici un rost, havuzuri și milioane de lei achitarea unor judecători care au obosit să tot aștepte procurorii, care le-ar fi putut confisca averile făcute prin fraudă. Acești bani lipsesc zgomotos azi în spitale; sunt bani furați de la gura copiilor – așteptăm un Moratoriu pe fapte rele, îndeplinit cu rigoare”, susține deputatul Igor Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *