(VIDEO) Președintele CC: Am perceput apelul telefonic al lui Igor Dodon ca o necesitate de informare din prima sursă

Autor: , in Justiție / Populare / 14 aprilie, 2020, 16:04

Controversele stârnite de discuția telefonica pe care a avut-o cu șeful statului, Igor Dodon, l-au determinat pe președintele Curții Constituționale să vorbească la acest subiect în cadrul unui briefing de presă. Vladimir Țurcan afirmă că a perceput apelul telefonic al lui Igor Dodon ca o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă privind consecințele juridice ale deciziei Curții din 9 aprilie, atunci când a fost suspendată acțiunea legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

„Am fost contactat de domnul președinte Dodon, care m-a întrebat care e esența juridică, dar cel mai important, care sunt consecințele juridice ale deciziei. Evident că în condițiile extrem de grave și complicate a stării excepționale în țară, am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea președintelui de a fi informat din prima sursă”, a declarat Vladimir Țurcan.

„Am explicat că până la examinarea fondului acestei sesizări, legea va fi suspendată și nu poate fi aplicată. Am spus că examinarea tuturor sesizărilor din agenda Curții pe același obiect cum este controlul constituționalității a unor prevederi din Legea nr. 56 este programată pentru data de 13 aprilie, la ora 12. Alte discuții referitor la cine și cum a votat, de ce etc. nu au avut loc. Aceste discuții era și absolut inutile, deoarece decizia era deja adoptată. Domnul președinte mi-a mulțumit pentur informație și a spus că va medita, împreună cu Guvernul, asupra acțiunilor ulteriorare”, a spus președintele Înaltei Curți.

Acesta consideră că „toate interpretările și opiniile care au apărut, că cineva a cerut o explicație, a venit cu rugăminți sau că s-a îndreptățit sau a promis ceva sunt absolut neîntemeiate și au la bază o tentă pur politică”.

„Din aceste considerente, nu doresc să intru în discuții”, a adăugat el, amintind că s-a abținut de la examinarea cauzei la ședința Curții din 13 aprilie (n. r. – atunci când CC a declarat legea neconstituțională) „pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii referitor la independența și imparțialitatea Curții”.

Vineri, 10 aprilie, Igor Dodon a anunțat că a avut o discuție telefonică cu președintele CC, Vladimir Țurcan, în contextul deciziei Curții de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

Reacția opoziției

Amintim că la ședința din 13 aprilie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco urma să ceară recuzarea lui Vladimir Țurcan de la judecarea cauzei. Cu referire la discuția telefonică pe care a avut-o cu șeful statului, parlamentarul a expediat președintelui Parlamentului un demers pentru a fi sesizată Curtea Constituțională (CC) în vederea pornirii urmăririi disciplinare în raport cu președintele CC.

Totodată, ex-ministra Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, a declarat că Vladimir Țurcan trebuie să-și dea demisia, iar Procuratura să investigheze acțiunile lui Igor Dodon.

În același timp, grupul parlamentar Pro Moldova a cerut Procuraturii Generale tragerea la răspunderea contravențională a președintelui R. Moldova pentru „imixtiunea în activitatea Curții Constituționale, utilizând din nou drept pretext, pentru abuzuri și încălcări, starea de urgență din țară”.

„Sesizarea către Procuratură a fost făcută după declarațiile Președintelui Igor Dodon, care recunoaște public că a cerut explicații Președintelui Curții Constituționale, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii nr.56 pe care Guvernul și-a asumat răspunderea”, se arată într-un comunicat Pro Moldova.

Reacția Președinției

Instituția prezidențială a emis un comunicat de presă luni seara, în care acuză politicienii de propagandă.

„Scopul discuției l-a constituit informarea președintelui din prima sursă despre esența și consecințele juridice ale deciziei adoptate, în special pe dimensiunea perspectivei asigurării sociale a sute de mii de concetățeni aflați în dificultate. Dialogul purtat cu președintele Înaltei Curți nu a vizat în niciun fel secretul deliberării. Or, legea prevede expres că decizia de suspendare a actului contestat se adoptă cu votul majorității simple. Deci, în lipsa acestor voturi era imposibilă adoptarea deciziei în cauză”, susține Președinția.

„Dialogul interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor, dar în special, demonstrează responsabilitatea preşedintelui în faţa naţiunii”, se mai arată în comunicat.

Fost membru al PSRM

Înainte de a ajunge judecător la Curtea Constituțională, apoi președinte al acesteia, Vladimir Țurcan a fost deputat și unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor, liderul neformal al căruia este Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X