Daniel Ioniță, despre sprijinul financiar din România și UE: Sunt bani reali și nu promisiuni, cum cred unii

Autor: , in COVID-19 / Politic / 15 aprilie, 2020, 18:18

România nu poate și nici nu trebuie să-i uite pe cetățenii Republicii Moldova pe perioada crizei, provocată de pandemia de COVID-19. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a vorbit despre mai multe proiecte comune și gesturile de ajutor pe care face Bucureștiul pentru cei care vorbesc aceeași limbă și împart aceeași cultură.

„Susținem fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova și încurajăm autoritățile de la Chișinău să continue reformele. De asemenea, acționăm pentru realizarea la timp a proiectelor strategice, în special a celor care vizează conectarea Republicii Moldova la spațiul european(…) Suntem împreună în această criză și împreună cred că vom reuși. Totodată trebuie să avem în vedere faptul că unele proiecte trebuie să decurgă în mod natural, cu luarea în considerare a tuturor restricțiilor impuse de situația epidemiologică din Republica Moldova, din România, din lume”, a declarat Ambasadorul.

Daniel Ioniță a vorbit și despre decizia României de a exporta medicamente pentru oamenii din Republica Moldova, deși și Bucureștiul se confruntă cu lipsuri în această perioadă.

„În UE, trebuie să ținem cont de cei apropiați nouă, de cei din imediata vecinătate, iar în cazul României noi nu putem și nu trebuie să uităm de cei care vorbesc aceeași limbă cu noi, și cu care împărțim o cultură și tradiții comune – adică de cetățenii Republicii Moldova. Decizia de aprobare a exportului în Republica Moldova pentru unele medicamente, echipamente medicale și biocide a fost luată în condiții dificile, având în vedere că și noi, în România, avem propriile noastre probleme, propriile noastre necesități și noi, ca aproape toată lumea, ne-am trezit confruntați cu o lipsă acută de echipamente medicale necesare. Sigur, acum situația a început să se îmbunătățească, dar în prima etapă a crizei am constatat că nu aveam suficiente măști de protecție, suficiente ventilatoare, suficiente echipamente necesare salvării vieții celor care sunt în prima linie”, mai spune oficialul.

Ambasadorul Daniel Ioniță a vorbi și despre ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană statelor din Parteneriatul Estic. El a precizat că acest ajutor este unul real și nu e vorba doar de promisiuni. Totodată, el a subliniat că este important că solidaritatea este cea care ghidează Uniunea Europeană în această perioadă.

„Este important ca împreună și toți să ieșim cu bine din această criză. Și cuvântul cheie este „împreună”. Și România a susținut și a exprimat aprecierea pentru pachetele de sprijin adresate statelor din Parteneriatul Estic, la care participă și Republica Moldova. Aici să știți că sunt bani consistenți: sute de milioane de euro. Într-o primă etapă este vorba despre 140 de milioane de euro, la care s-au adăugat ulterior 87 de milioane de euro. Bani reali, și nu promisiuni cum cred unii. O parte din bani au ajuns, iar alții urmează să ajungă în Republica Moldova pentru nevoile concrete ale sistemului de sănătate, pentru susținerea în continuare a întreprinderilor mici și mijlocii, pentru societatea civilă și pentru alte programe care sunt destinate cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X