„Ne rezervăm dreptul să contestăm în judecată”. Reacția Moldovagaz, după ce ANRE a publicat mai multe încălcări depistate

Autor: , in Economic / 15 aprilie, 2020, 18:00

Moldovagaz respinge ca fiind nefondate constatările Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în urma mai multor controale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a constatat că Moldovagaz a înregistrat mai multe încălcări privind aplicarea prețurilor pentru consumatorii noncasnici și a înregistrat cheltuieli ineficiente. Pe de altă parte, Moldovagaz își rezervă dreptul să conteste în instanța de judecată.

Moldovagaz a anunțat că nu va efectua recalculul valorii gazelor naturale livrate către consumatorii noncasnici în perioada 01.01.2018-16.03.2018, în sumă de 282,29 mil lei.

„Tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nu au caracter retroactiv. În plus, acest subiect este în prezent disputat în instanța judecătorească a Republicii Moldova. Suma de 109,36 milioane de lei care s-a format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat (conform Hotărîrii Parlamentului N. 197-XIV din 18 noiembrie 1998 privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi SAP „Gazprom” din Federaţia Rusă privind principiile de reglementare a datoriei Republicii Moldova pentru livrările de gaze naturale în anii 1996-1997) nu poate fi calificată drept devieri tarifare pentru că obligațiunile de plată ale unor consumatori noncasnici nu au fost onorate, prin urmare datoriile menționate nu au fost stinse integral”, anunță reprezentanții Moldovagaz.

În reacția oficială, Moldovagaz spune că cheltuielile pentru implementarea noului sistem de prelucrare și evidență a livrărilor și a consumatorilor de gaze naturale în sumă de 3,56 milioane de lei au fost absolut întemeiate și necesare.

„ANRE a apreciat tendențios lucrările și nu a verificat suficient prețurile pieței la momentul comandării lor. Sistemul informațional a demonstrat eficientizarea resurselor umane și financiare ale furnizorului. Conform Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, fondul de rulment se determină în baza regimului de facturare-achitare și nu în funcție de veniturile suplimentare obținute de întreprindere. Dat fiind faptul ca dobânda de la depozitarea la vedere a mijloacelor bănești nu poate fi tratată drept venit sigur și constant, (în condițiile în care variază în funcție de rata dobânzii și a soldului disponibil), iar generarea acesteia este determinată exclusiv în perioada ulterior achitării de către consumatori a facturilor, necesitatea de a dispune de mijloace bănești în perioada dintre facturare și achitare rămâne actuală”, se mai arată în reacția Moldovagaz.

Vezi și: „282 de milioane de lei, în urma aplicării incorecte a tarifului”. ANRE a depistat mai multe încălcări în activitatea Moldovagaz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X