Amnesty International: În 2019 au persistat acuzațiile de tortură și alte rele tratamente în instituțiile penitenciare din R. Moldova

Autor: , in Social / 16 aprilie, 2020, 17:12

Pe parcursul anului 2019, au persistat acuzațiile de tortură și alte rele tratamente în instituțiile penitenciare, dar autoritățile Republicii Moldova nu au emis niciun raport oficial cu date statistice privind acuzațiile de tortură și rele tratamente raportate sau investigate, conform unui raport al Amnesty International Moldova.

Totuși, organizațiile non-guvernamentale și alți monitori, care lucrează în acest domeniu, au continuat să înregistreze o scădere constantă, de la an la an, a numărului de alegații.

Conform Amnesty International Moldova, acest lucru reflectă un anumit progres în investigarea cazurilor de tortură și alte rele tratamente din ultimii ani, în particular, după evenimentele din 7 aprilie 2009, când sute de oameni au fost arestați și maltratați de către forțele de poliție din Chișinău, iar un protestatar a decedat din cauza leziunilor.

„La 10 ani de la eveniment, au fost punctate un șir de probleme esențiale care au rămas nesoluționate, printre care și problema impunității aproape totale și persistente în cazul persoanelor suspectate de acțiuni criminale, dar și eșecul de a oferi compensații și informație veridică victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009″, se relatează în raportul Amnesty International Moldova.

De asemenea, autorii raportului spun că încă nu a fost instituită o agenție independentă, specializată în investigarea acuzațiilor de tortură și altor abuzuri ale drepturilor omului, comise de către polițiști și alte organe de drept.

Conform aceluiași raport, prevederile cu privire la protecția sănătății în sistemul penitenciar au rămas a fi inadecvate și incomplete.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *