joi, aprilie 16, 2020


CSM a respins numirea până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Murguleț, care a denunțat presiuni în sistemul judecătoresc

Autor: , in Actualitate Justiție , - 12:33

Mihai Murguleț, judecătorul care a denunțat anterir mai multe presiuni care s-ar face în sistemul judecătoresc din Republica Moldova, nu a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată astăzi, 16 aprilie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pentru refuz au votat șapte membri ai CSM.

Consiliul a aprobat, în schimb, numirea lui Victor Sandu în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Amintim că o notă informativă a lui Mihai Murguleț din iunie 2019 a dus la înlăturarea din funcție a mai multor magistrați aflați în posturi administrative.

Este vorba de președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și inspectorul-judecător principal al Inspecției judiciare, Nicolae Clima.

Litvinenco: Judecătorul care a scos la lumină ilegalități crase a fost decapitat de CSM-ul „reformat”

Decizia de astăzi a CSM a stârnit critici în rândul opoziției.

Potrivit deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prin această decizie Mihai Murguleț este dat afară din sistemul judecătoresc.

„Din câte se pare, Dodon și camarila lui de corupți a preluat controlul total asupra CSM-ului. Desigur că acest lucru a fost posibil urmare a împărțirii politice a celor patru poziții noi de membri ai CSM numiți de Parlament cu puțin timp în urmă – s-au târguit ca la piața, doi membri au revenit PSRM-ului, iar doi PD-ului. Este trist acest lucru. Însă, pe de altă parte, prin ceea ce face Dodon mai ales în ultima vreme, arată tot mai mult că nu se deosebește prea mult de Plahotniuc. Și Dodon trebuie să știe că, procedând ca Plahotniuc, va ajunge cam tot acolo unde este Plahotniuc”, a scris pe Facebook fostul președintele al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament.

Potrivit magistrat.md, în februarie 2015 Mihai Murguleț a fost numit judecător la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău, pe un termen de cinci ani.

În martie 2019, Murguleț a fost transferat de la sediul Rîșcani la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *