Mâine Guvernul va aproba rectificarea bugetului de stat. Miliarde de lei, alocate suplimentar medicinei, economiei și infrastructurii

Autor: , in Social / 16 aprilie, 2020, 17:57

În ședința de Guvern programată pentru ziua de vineri va fi aprobat un proiect de lege de rectificare a bugetului de stat. Astfel, suplimentar, vor fi alocați bani pentru domeniile social, economic și cel al sănătății, dar și pentru reparația drumurilor din localități.

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că prin proiectul ce va fi aprobat vineri vor fi alocate suplimentar 1,4 miliarde de lei pentru sistemul medical pentru a face țară acestei epidemii și în jur de 1,6 miliarde de lei pentru sistemul asigurărilor sociale de stat, inclusiv 180 de milioane de lei pentru ajutoarele de șomaj.

Conform premierului, sursele de finanțare sunt diferite, inclusiv credite externe.

Alte 2,1 miliarde de lei vor direcționate către domeniul economic, inclusiv 1,3 miliarde de lei pentru subvenționarea agenților economici pentru plățile salariale sau impozitele aferente plăților salariale.

„Din această sumă 300 de milioane sunt cele anunțate pentru perioada stării de urgență, dar în jur de 1 miliard de lei pentru agenții economici până la sfârșitul anului. Deci, vom extinde subvenționarea respectivă pentru agenții economici pentru plătitorii de TVA și au TVA în cont. 90 de milioane de lei vor fi alocate pentru subvenționarea dobânzilor la credite pe care agenții economici le vor lua din sistemul bancar″, a anunțat premierul.

De asemenea, prin rectificarea care urmează să fie operată vineri suplimentar va fi alocat 1 miliard de lei pentru construcția drumurilor în interiorul localităților. Premierul a motivat că sunt bani care vin din împrumuturi, astfel nu pot fi redirecționați spre alte activități.

„Am auzit mai multe propuneri de a tăia investițiile capitale și a le orienta spre cheltuieli curente. Această propunere este lipsită de logică, pentru că investițiile capitale pe care noi le facem sunt din surse împrumutate și ele au destinații clare. Dacă nu faci investiții, acești bani nu îi ai, nu îi poți reorienta spre alte cheltuieli. Dar aceste investiții înseamnă crearea locurilor de muncă, inclusiv pentru cei care au revenit în țară″, a mai spus premierul Ion Chicu.

Proiectul care va fi aprobat în ședința de vineri a Guvernului va fi remis Parlamentului, care urmează să se întrunească în ședință săptămâna viitoare.

De menționat că, anterior, când Guvernul și-a asumat răspundere în fața Parlamentului, deputații din coaliția de guvernare PDM-PSRM au lipsit de la ședința Parlamentului în care premierul urma să prezinte proiectul de asumare. În rezultat, proiectul a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *