Guvernul a aprobat prevederile anulate de CC, inclusiv cele privind extragerea de minereuri și industria tutunului

Autor: , in Politic / 17 aprilie, 2020, 15:00

Astăzi, 17 aprilie, Executivul a aprobat un proiect de lege ce conține mai multe prevederi anulate prin decizia Curții Constituționale din 13 aprilie, care se referea la lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Prin hotărârea de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat și o serie de măsuri de susținere a întreprinderilor, în contextul situației epidemiologice și efectele acesteia asupra economiei naționale, cum ar fi instrumente de subvenționare a salarizării angajaților, a obligațiilor comerciale și necesității de mijloace circulante.

Potrivit Ministerului Finanțelor, măsurile adoptate sunt axate pe două componente: măsuri de susținere directă a activității de întreprinzător și perfecționarea legislației bugetar-fiscale.

Măsurile de susținere directă a activității de întreprinzător vizează implementarea a două programe de suport pentru mediul de afaceri. Este vorba de programul de subvenționare a dobânzilor și, în premieră pentru R. Moldova, programul de rambursare a TVA. Suma subvențiilor prognozată a fi achitată agenților economici în perioada 1 mai – 31 decembrie anul curent este de 90 milioane lei. În ceea ce privește programul de rambursare a TVA, această măsură presupune o injecție de lichidități către mediul de afaceri de aproximativ un miliard de lei.

De asemenea, proiectul de lege urmărește perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal. Măsurile prevăzute vizează:

– reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
– acordarea dreptului la deducerea oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea coronavirusului (COVID-19) la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest scop, sau instituțiilor medico-sanitare publice;
– consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a 2 taxe: taxa aeroportuare și taxa pentru portabilitate;
– creșterea accesibilitatii agricultorilor de a beneficia de facilitatea la achitarea contribuțiilor obligatorii de asigurărilor sociale, prin care statul subvenționează 6% din 18%. Actualmente pot beneficia de facilitatea respectivă doar producătorii agricoli care practică exclusiv activități agricole. Astfel, pentru a permite mai multor producători agricoli să beneficieze de suportul respectiv, se propune înlocuirea condiției Exclusivității cu condiția de 95% a ponderii veniturilor din activități agricole;
– neaplicarea taxării inverse cu TVA pentru agenții economici în procedura de restructurare;
– prelungirea cu 4 ani a garanției aplicării impozitului unic în mărime de 7% pentru rezidenții parcurilor IT (1 ianuarie 2026).

Citește și: Încă 375 de angajați din sistemul medical, infectați cu COVID-19, vor primi indemnizația de 16 mii lei

Pe termen mediu, proiectul prevede și măsuri de simplificare a procesului de declarare și achitare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor. Ca efect pentru salariați, suma plăților suportate se va diminua cu 1,5%.

Această nouă abordare are drept scop simplificarea procedurii de calcul și achitare a contribuțiilor respective pentru angajator, fapt ce va contribui și la ridicarea indicatorilor Doing Business”, afirmă ministrul Finanțelor.

Un alt bloc ține de optimizarea sistemului taxelor pentru resursele naturale prin reducerea acestora de la 7 la 3 taxe: taxa pentru apă; taxa pentru extragerea mineralelor utile și taxa pentru folosirea subsolului.

În urma implementării măsurilor prezente în această lege, veniturile bugetare ar urma să crească cu 15 milioane de lei.

Potrivit vicepremierului Pușcuța, proiectul urmărește scopul de a asigura condiții clare, echitabile și competitive de dezvoltare a mediului de afaceri, edificarea veniturilor proprii prin asigurarea nivelului de finanțare, asigurarea redistribuirii corecte a veniturilor și solidaritatea socială, îmbunătățirea și simplificarea mecanismelor fiscale naționale, precum și măsuri de simplificare a procesului de declarare și achitare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor.

Ministerul Finanțelor nu a renunțat nici la modificările din domeniul industriei tutunului, precum și la modificări de taxe la exploatarea resurselor minerale. Aceste reglementări au fost criticate de opoziția parlamentară, care a afirmat că este vorba despre promovarea unor interese meschine de grup.

Ministrul Pușcuța a negat, anterior, acuzațiile.

Proiectul va fi remis Parlamentului, care urmează să se întrunească în ședință plenară săptămâna viitoare.

Precizăm că cele două componente ale alianței de guvernare, PSRM și PDM, au anunțat că vor vota în Legislativ acest proiect de lege.

De menționat că, anterior, când Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, deputații din coaliția de guvernare PDM-PSRM au lipsit de la ședința la care premierul urma să prezinte proiectul de asumare. În rezultat, proiectul a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale, în urma sesizărilor depuse de mai mulți deputați din opoziție.

Citește și: Executivul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Se estimează o reducere cu 14,3% a veniturilor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *