Întreprinderile din ZEL Bălți își reiau treptat activitatea. Care este situația descrisă de administratorii de ZEL-uri

Autor: , in Economic / 17 aprilie, 2020, 15:26

Mai multe întreprinderi din Zonele Economice Libere (ZEL) din Republica își vor relua treptat activitatea începând de săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), după conferința video avută astăzi de ministrul Sergiu Răileanu cu admnistratorii ZEL-urilor.

În contextul pandemiei de COVID-19, companiile rezidente ale ZEL-urilor și-au redus activitatea parțial sau total.

Astfel, ZEL Ungheni a menționat că din 42 de rezidenți, în prezent activează 10 rezidenți, 25 de rezidenți și-au sistat activitatea total, iar 7 și-au sistat activitatea parțial. Prin urmare, din numărul total de angajați de cca 2930 activează 180 de angajați.

ZEL Expo-Business Chisinău a raportat că din numărul total de 51 de rezidenți, continuă să activeze 13, iar 38 de companii și-au sistat activitatea total și parțial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-și relanseze activitatea din 21 aprilie 2020.

La ZEL Bălți, din numărul total de 11 400 locuri de muncă, 92% și-au sistat activitatea temporar, angajații fiind în șomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru.

Reprezentanții ZAL Vulcănești, ZAL Taraclia și ZAL Otaci au spus că circa 35% din rezidenții lor continuă să activeze, la locul de muncă fiind prezenți 20% din muncitori. La ZAL Tvardița, activează la capacitate maximă toți cei 5 rezidenți.

Principalele motive de sistare parțială a activității în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt insuficiența materiei prime din cauza încetării activității furnizorilor internaționali și lipsa comenzilor din partea concernelor internaționale din sectorul automotive. De asemenea, printre alte motive au fost menționate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe piețele de desfacere, măsurile de protecție, precum și incapacitatea de plată.

„Companiile mari, în special, cele din sectorul automotive, sunt dependente de riscurile externe, de activitatea furnizorilor și partenerilor. Sperăm că în următoarele luni marile industrii își vor reporni motoarele și companiile noastre vor reveni la activitate. Până atunci, însă, trebuie să ne protejăm angajații, pentru că ei vor fi cei care vor asigura funcționarea întreprinderilor”, a afirmat Sergiu Railean.

Cu privire la insuficiența lichidităților cu care se confruntă companiile din ZEL-uri, ministrul a făcut referire la liniile de creditare preferențiale oferite din resurse externe, care vor fi puse la dispoziție prin băncile comerciale și programele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *