Creditul de 200 de milioane de euro. Maia Sandu: Acordul cu Rusia conține prevederi periculoase și deschide ușa pentru corupție (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 21 aprilie, 2020, 15:22

Partidul Acțiune și Solidaritate a constatat că acordul pe creditul rusesc aprobat astăzi de către Guvern conține prevederi periculoase care creează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung. Concluzia a fost anunțată de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Maia Sandu a anunțat că aceste documentul conține prevederi care nu se regăsesc în alte acorduri de împrumut oferite de Rusia altor țări.

„Acest lucru demonstrează că Igor Dodon nu a putut să negocieze cu Rusia un împrumut în interesul țării sale. Cel mai mare pericol al acestui acord îl constituie prevederile din articolul 7, alineatul 2, care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni, cu acordul părții Moldovei, nu sunt rambursate la timp, conform prezentului acord, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia. Această prevedere presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru întreprinderi private, iar noi, cetățenii (statul) vom trebui să rambursăm această datorie dacă acești debitori (privați), pe care nu îi cunoaștem, nu vor rambursa la timp datoria către băncile rusești”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că „autoritățile pot elibera aceste garanții într-un mod netransparent și abuziv, pentru că legea nu reglementează asemenea situații. Această prevedere din acord nu se regăsește în legislația R. Moldova”. În acest sens, se întreabă ce au în general întreprinderile private cu datoria statului.

„Ce are acest împrumut pentru care statul semnează cu niște împrumuturi private? Ce se ascunde în spatele acestor prevederi? Sau asta este o modalitate prin care Igor Dodon încearcă să deschidă ușa pentru anumite companii care lucrează pentru el? Asta înseamnă că compania fratelui său (n.r-Igor Dodon) poate să ia împrumuturi de la băncile rusești pe care noi să le rambursăm sau alte companii care sunt legate cu Partidul Socialiștilor?”, întreabă liderul PAS.

Mai mult, Maia Sandu, a menționat că astfel de prevederi nu se regăsesc în alte acorduri de creditare semnate de Rusia cu alte state, de exemplu cu Belarus sau Serbia: „O asemenea prevedere este doar în acordul cu Republica Moldova. De unde s-a luat aceasta? Ce se ascunde în spatele ei?”.

„Banii nu ar urma să fie transferați pe contul trezorerial al Băncii Naționale, dar pe contul unei bănci comerciale (…) Este suspect. De ce banii vin pe contul unei bănci comerciale? Cum va fi selectată această bancă? Acordul nu face o claritate care este procedura, care sunt proiectele care urmează a fi finanțate… Acest împrumut este luat în timp de criză când știm că ne așteaptă o recensiune globală și în Republica Moldova (…) Noi ne împrumutăm la condiții dubioase și susținem întreprinderile altor țări și generăm niște riscuri enorme pe termen lung (…) Dacă preluăm această datorie privată, ne putem trezi cu creșterea datoriei consolidate și cu dobânzi puse peste alte dobânzi (…) Riscăm să îndatorăm cetățenii pe mulți ani înainte”, a atras atenția ex-ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță.

PAS este de părere că acest acord trebuie revăzut.

„Acest acord deschide ușa pentru corupție. Fracțiunea PAS va solicita prezența ministrului de Externe și Integrare Europeană, Oleg Țulea, pentru a da explicații în Parlament cum a putut fi semnat acest acord”, a conchis Maia Sandu.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la ratificarea unui acord ce prevede un împrumut de 200 de milioane de euro din Federația Rusă.

La acest subiect: Guvernul a ratificat acordul creditului de 200 de milioane de euro din Rusia

Mai mulți experți economici de la Chișinău au declarat că acest credit este unul „hibrid”, care îmbină creditul suveran, promis anterior de autorități și creditul comercial.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *