Bărbat amendat cu 25 mii de lei, pentru că mergea noapte spre casă prin parc: „Ne închideți gurile, iar călăii voștri de prin toate instanțele și de prin poliție vă fac vouă bani?”

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 22 aprilie, 2020, 18:36

Andrei Chirtoacă a fost amendat cu 25 de mii de lei, în seara zilei de 7 aprilie, pentru că mergea, împreună cu un prieten de-al său, prin parcul „Valea Morilor”. Din spusele bărbatului, cei doi mergeau prin parc pentru a scurta drumul spre casă, întrucât era noaptea, iar transportul public nu mai funcționa. Întrucât astăzi, 22 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a decis să mențină amenda aplicată amicului său, iar Andrei este în așteptarea ședinței, bărbatul se adresează autorităților, cărora le cere socoteala.

Cei doi bărbați au fost amendați în seara zilei de 7 aprilie. Pentru a scurta din drum și pentru că era târziu și nu circula transportul public, cei doi au decis să meargă prin parcul „Valea Morilor”, însă doi polițiști i-au documentat și amendat pentru încălcarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou.

Prima instanță a stabilit că cei doi bărbați sunt vinovați și a hotărât că aceștia ar trebui să își demonstreze nevinovăția. Astăzi, 22 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a decis să mențină amenda aplicată amicului său, iar Andrei este în așteptarea ședinței.

„Sub pretextul COVID-19 ne închid prin case. Ceilalți care nu pot stat în case, pentru că trebuie din ceva să trăiască, sunt nevoiți să se ducă la muncă și iată suntem amendați. Eu am fost amendat cu 25 de mii. Cred că s-au uitat la mine și au crezut că am mai mulți bani. Dar eu am un salariu de 4 mii de lei. Prietenul meu în general e șomer, noi am mers pe perioada asta să căutăm de muncă. Virusul e virus și înțeleg că păstrați distanța și măsurile de precauție, dar poliția și judecătoriile ne fură, ne violează drepturile în modul cel mai direct”, spune bărbatul.

Acesta a avut un mesaj și către președintele Igor Dodon, care spune că, de fapt, plimbările nu sunt interzise, în timp ce polițiștii împart amenzi.

„Nu vrei să dai lămurire? Cum justifici aceste abuzuri și amenda care a fost pusă doar când eram în treacăt, nemaivorbind de faptul că sunt cele mai mari amenzi din toată Europa. Noi avem de unde, așa-i? Ne-ați lăsat să murim de foame în case, ne închideți gurile, iar călăii voștri de prin toate instanțele și de prin poliție vă fac vouă bani? Poliția are acum de unde cheltui zeci de milioane de lei pentru a cumpăra mașini? Au de unde judecătorii case de milioane să procure? Drepturile omului, voi ați auzit vreodată de Constituție? Nimeni nu trebuie să-și demonstreze nevinovăția, pentru că există prezumția de nevinovăție. Doar din spusele a doi polițiști două instanțe au decis că suntem vinovați și să ne dovedim nevinovăția”, spune Andrei Chirtoacă.

Bărbatul îi îndeamnă pe cei care sunt amendați în mod abuziv să nu tacă, ci să vorbească despre abuzuri.

„Treziți-vă oamenii buni. Cred că e timpul să ieșim pașnic la proteste, cu păstrarea distanței sociale, precum în Israel. Păstrăm distanța, ne protejăm la maximum, dar nu trebuie să îi lăsăm să ne acapareze. Ei acum ne vând țara, cu acordurile acestea cu Rusia. Ne vând țara câte o bucățică. Lumea nu va simți asta imediat. Totul va fi făcut încetișor, așa cum a făcut Plahotniuc, doar că acela făcea cu cap, dar aceștia o fac în mod deschis, nu se tem de nimeni. Dar de cine să se teamă, dacă toți suntem acasă, nimeni nu spune nimic?”, a mai spus tânărul.

Acum Andrei Chirtoacă este în așteptarea ședinței de la Curtea de Apel Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *