Platforma DA cere optimizarea cheltuielilor cu 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru șapte categorii de populație

Autor: , in Politic / 22 aprilie, 2020, 16:35

Platforma DA constată că guvernarea propune pentru depășirea crizei social-economice măsuri, care ignoră totalmente problemele cotidiene reale ale sutelor de mii de cetățeni și ale zecilor de mii de agenți economici. Astfel, deputații Platformei DA ar fi identificat posibilități reale de a optimiza cheltuielile bugetare cu peste 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru 7 categorii importante ale populației și businessului afectate grav de depresia economică actuală.

„Este extrem de nesăbuit și reprobabil faptul că acestea au respins practica europeană privind finanțarea parțială a șomajului tehnic în situația în care sectoare întregi ale economiei se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea și calificăm soluțiile propuse de Guvern drept fragmentate și total insuficiente pentru a sprijini real populația și businessul. Remarcăm că în condițiile unui deficit acut de finanțare a bugetului executivul risipește o bună parte din banul public pentru a acorda suport mai multor întreprinderi care nu au avut pierderi în cadrul crizei pandemice. Insistăm asupra alocării sprijinului financiar targhetat, ceea ce ar economisi minim 545 milioane de lei”, susține liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Acesta atrage atenția asupra faptului că izolarea internațională a țării de către Igor Dodon a contribuit la limitarea sprijinului financiar din partea partenerilor externi și pierderea unei părți semnificative a asistenței macrofinanciare din partea UE în formă de granturi și credite facile.

„În schimb, ni se propune să acceptăm un substitut precum este creditul oferit de Federația Rusă în condiții păguboase, dubioase și ambigue”, susține acesta.

În urma analizei detaliate a proiectelor actelor normative privind programele de sprijin și rectificarea bugetului public național, deputații Platformei DA au identificat posibilități reale de a optimiza cheltuielile bugetare cu peste 2 miliarde de lei și realocarea acestora pentru 7 categorii importante ale populației și businessului afectate grav de depresia economică actuală.

Astfel, Platforma DA propune redirecționarea resurselor indicate pe următoarele categorii ale populației:

· Pensionari – alocarea indemnizațiilor unice în mărime de 1000 mii lei pentru fiecare pensionar cu pensia sub salariul mediu pe economie. Pentru această măsura urmează să fie alocate 650 milioane de lei;

· Businessul mic și mijlociu și angajații din acest sector – suplinirea fondului de susținere cu 457 milioane de lei, astfel încât acesta să atingă cifra de 500 milioane de lei, iar cu banii din finanțările UE – peste un miliard de lei;

· Patentari – alocarea a 70 milioane de lei cu destinația ajutor de șomaj pe perioada stopării activității piețelor;

· Agricultori – majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii cu 500 milioane de lei;

· Comunități – majorarea Fondului pentru Dezvoltare Regională cu 300 milioane de lei;

· Medici, polițiști, militari – majorarea Fondului de urgență al Guvernului cu 50 milioane de lei în vederea achitării compensațiilor celor care se află în prima linie.

· Diaspora – suplinirea fondurilor programului Diaspora 1+3 cu 100 milioane de lei.

La momentul actual deputații fracțiunii Platforma DA au înregistrat toate amendamentele ce vizează realizarea conceptului nominalizat și se așteaptă ca majoritatea deputaților să le susțină. Propunerile noastre sunt judicioase, reale și bazate pe situația obiectivă, inclusiv pe necesitatea stringentă de a controla declinul iminent al economiei, de a susține IMM-urile și, în general, populația Republicii Moldova și a nu permite un dezastru care va face imposibilă revenirea la normalitate după încheierea pandemiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *