Acordul de 200 de milioane de euro cu rușii, aprobat de PDM și PSRM pe fundalul scandării „rușine”

Autor: , in Politic / Populare / 23 aprilie, 2020, 13:33

Majoritatea parlamentară formată din deputații PDM și PSRM au aprobat în două lecturi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare e 200 de milioane de euro. Proiectul a fost aprobat pe fundalul scandării „rușine” de către opoziția parlamentară.

Proiectil de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare e 200 de milioane de euro a fost votat, mai întâi în prima lectură. Ulterior, majoritatea parlamentară a aprobat amendamentul propus de democratul Dumitru Diacov în raport cu mult criticatul articol 7 p.2 care prevede că „Orice datorie restanţă ale oricărei entităţi din Moldova, către Guvernul rus sau instituţii ale guvernului rus, unde există „acordul părţii moldoveneşti”, acestea devin automat parte ale acestui contract”.

După aprobarea amendamentului propus de democrat, 56 de deputați PDM și PSRM au aprobat proiectul în lectură finală, în timp ce opoziția parlamentară scanda „rușine”.

„Lăsații să strige. Vă rog rezultatele”, a fost replica speakerului Zinaida Greceanîi.

„Cred că noi ne-am asumat această responsabilitate în interesul Republicii Moldova, cei care au decis să boicoteze să fie pe seama lor”, a adăugat Greceanîi după numărarea voturilor.

În replică vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a precizat că „Fix așa vorbe au fost și după BEM, Aeroport și furtul miliardului. Succes”.

Ce prevede acordul

Împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru finanțarea necesităților bugetului de stat al țării noastre, inclusiv pentru implementarea proiectelor investiționale, cum ar fi reparația drumurilor naționale.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 milioane de de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 milioane de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului, iar a doua la 30 octombrie.

Citește și: „Din iunie nu vor fi bani pentru pensii și salarii”. Chicu prezintă creditul rusesc pentru proiecte investiționale drept unul care va salva economia țării

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an. Plata dobânzii va fi semi-anuală pentru fiecare tranșă.

Nu se știe cine a negociat acest acord din partea Guvernului de la Chișinău, dar documentul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova, de către Ambasadorul țării noastre în Federația Rusă, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X